– De fick i stort fria händer, säger Ingemar Bergman junior, son till regissören och en av intiativtagarna till dansföreställningen.

Ja, när vårens dansserie på Kulturens hus startar är det med en hyllning till filmskaparen Ingemar Bergman som skulle fyllt 100 år 2018.

”Ingemar Bergman genom koreografens öga” har tidigare uruppförts under Ingemar Bergman veckan på Fårö år 2016. Men i en helt annan miljö. Då spelades föreställningen i en stor flyghangar. Och när den nu spelas i Norrbotten är det första gången föreställningen anpassats för scen.

Artikelbild

| Saraband. Ur Pär Isbergs dansverk "Samband–Band–Saraband" som framförs av dansarna Nadja Sellrup och Oscar Salomonsson.

– Därför visas inte Pontus Lidbergs verk ”En förstudie” live. Han hade nämligen med en häst i sin dans och man får inte ta in djur på Kulturens hus. Hans verk kommer istället att visas som en projektion, säger Ingemar Bergman junior.

Förutom Pontus Lidberg är det koroegraferna Pär Isberg, Joakim Stephenson och Alexander Ekman som tolkat Ingemar Bergman utifrån sina egna tankar och idéer.

Pär Isberg har i sitt verk ”Samband–Band–Saraband” hämtat inspiration från filmen ”Saraband” där parrelationer och de hemligheter vi alla bär på står i fokus.

– Det är ett verk jag skapat tillsammans med dansarna Nadja Sellrup och Oscar Salomonsson där jag även använder mig av musik av J.S Bach, precis som i filmen, säger han.

Artikelbild

| Projektion. Pontus Lidbergs verk "En förstudie" visas som projektion vid föreställningen på Kulturens hus.

Även koreografen Joakim Stephenson undersöker mänskliga relationer i sitt verk ”Onapers”.

– Jag har inspirerats av filmen ”Persona” och undersöker gränslandet mellan existens och inte existens. Hur nära kan man komma en annan människa? Kan två personer bli till en?, undrar han.

Artikelbild

| Relationer. Joakim Stephenson undersöker relationer i sitt verk "Onapers" med dansarna Nathalie Nordqvist och Jenny Nilson.

Alexander Ekman å sin sida beskriver sitt verk ”Några tankar om Bergman och dans” som rakt och enkelt.

– Det är mina egna personliga tankar om Ingemar Bergman jag gestaltar. Och jag dansar själv eftersom jag efter 12 år som koreograf åter ville smaka på att vara dansare igen, säger han.

Arbetet med föreställningen ”Ingemar Bergman genom koreografens öga” har även blivit till film som visades på Sveriges televison i december – en film som visats på festivaler på olika platser internationellt och som dessutom kommer att ges ut som DVD.

– Jättekul att föreställningen lever vidare. ”Bakom kulisserna” hyllades också på Golden Prague för ”Extraordinary artistic achievement”. Ett fint pris, säger Ingemar Bergman junior.

Och enligt Marie Larsson Sturdy, verksamhetsledare på Dans i Nord är de mycket glada över att starta vårens dansserie med just denna föreställning.

– Det är dans på högsta internationella nivå, säger hon.

Fotnot: Senare i vår kommer streetgruppen ”Complete” inom ramen för dansserien liksom dansföreställningen ”9 – Cas Public” som bjuder på tystnadens språk i rörelser.