Verksamheten på Gläntan flyttade ut från lokalerna i september förra året. Personalen hade då upplevt sjukdomssymtom som svårigheter att andas, utslag och irriterade ögon under flera års tid. Under tiden som renoveringen pågår finns verksamheten i Vilans lokaler.

Undersökningar av huset visade snabbt att det är i ett riktigt dåligt skick. Markfukt i golven, fuktskadade väggar, utbyggnader och tak. Men under renoveringens gång så har fler fel upptäckts.

– Vi har hittat lite mer än vad vi trodde att det var från början. Ett tak har läckt lite mer än vad vi trodde, säger Mikael Fors, fastighetschef på Kirunabostäder.

Renoveringen som var planerad att bli färdig i september kommer nu ta några månader extra.

– Hela taket ska bytas ut och det blir mer jobb invändigt, vi måste riva mer väggar och sådant, säger Mikael Fors.

Renoveringen har annars gått bra. Huset får ventilerade golv och delar av ytterväggarna byts ut. Från början beräknades renoveringen kosta mellan fem och åtta miljoner kronor, men kostnaden kommer att bli mer än så. Under 2017 lade Kirunabostäder sju miljoner kronor på renoveringen. Under 2018 pungar Kirunabostäder ut ytterligare sju miljoner.

– Det blir mer än det, vi tror inte att sju miljoner räcker. Det är på grund av att det är mer skador än vad vi trodde från början, säger Mikael Fors.

Renoveringen beräknas vara färdig vid årsskiftet.