Han går även till hård attack mot flera ledamöter.

De åtta ledamöter som röstade emot att utesluta en ledamot kommer att uttala sig på onsdag efter ett möte, rapporterar SVT.

I ett debattinlägg i Expressen skriver Engdahl om den kris som Akademien nu befinner sig i, där bland annat de tre ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren valt att lämna sina stolar. Engdahl jämför den pågående turbulensen med den så kallade Rushdiekonflikten då flera ledamöter lämnade sina stolar i protest mot Akademiens inställning i Salman Rushdie-affären, men menar att det då handlade om att "försvara det fria ordet".

Artikelbild

| Stöd. Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien kritiseras men har också stort stöd, bland annat hos de ledamöter som valt att lämna akademien i samband med efterskalven efter avslöjanden om kulturprofilen.

"Den här gången gäller det bara några ledamöters besvikelse över att inte ha fått majoritet för sin idé att om att bestraffa en annan ledamot. Det handlar om en klick dåliga förlorare, som dessutom inte på allvar vill släppa taget om sina kära akademifåtöljer. Hela uppträdet är en fars".

Han kritiserar även Akademiens nuvarande ständiga sekreterare hårt:

"När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift."

Kjell Espmark säger till TT att Engdahls text är "det falskaste han någonsin har läst".

Artikelbild

| Falskhet. Kjell Espmark menar att Horace Engdahls debattartikel i Expressen är "det falskaste han någonsin har läst".

– Och det har ingenting att göra med att den angriper mig, det struntar jag fullkomligt i, utan det är hela den bild han ger. Att jag är föremål för attack, det bjuder jag på, säger han.

TT: Är du förvånad över utspelet?

– Ja... och nej. Det är häpnadsväckande att han gör något sådant, det måste jag säga.

TT: Vad betyder detta för Akademiens anseende?

– Det betyder ytterligare solkighet. Och jag är djupt, djupt bedrövad över att detta skulle hända. Jag har arbetat hårt för att rädda denna Akademi i slutskedet, men jag lyckades inte.

Ledamoten Peter Englund skriver i en kommentar till TT att hans förtroende för Sara Danius är "intakt".

"Jag försäkrar dig att jag ej tänker bidra till det Horace Engdahl kallat för 'råheten' med egna inlägg".

Krisen bottnar i de interna slitningar som har uppstått i Akademien som en följd av turerna kring den så kallade kulturprofilen. Tidigare i våras hölls en omröstning om att utesluta en ledamot, med nära kopplingar till kulturprofilen. Ledamoten har genom vittnesmål i en advokatutredning pekats ut för att ha läckt namn på Nobelpristagare i förväg.

Akademieledamoten Sture Allén säger till SVT att de åtta som röstade emot en uteslutning av ledamoten kommer att uttala sig efter ett möte som hålls på onsdagen, då de bland annat ska diskutera om de har förtroende för Sara Danius.

– Vi ska mötas i den här lilla gruppen i morgon och då har vi lovat att vi i förväg inte ska uttala oss om hur vi ställer oss, säger Allén.

På frågan om hur han ser på Danius svarar han:

– Alltså, Sara Danius hade ju varit ledamot väldigt kort tid när hon blev sekreterare, vilket är ovanligt. Och det gör att hennes erfarenhet inte är så stor på det planet. Det är väl det man kan säga om hur man ser på det rent allmänt, säger han.

Lotta Lotass, som lämnade sin plats i Svenska Akademien i november 2015, säger i en DN-intervju att striden som brutit ut är outsägligt sorglig, och att det är bedrövligt att Akademiens arbete hamnar i skymundan på grund av konflikten.

– Över huvud taget tycker jag att det är ledsamt att man väljer att kommunicera genom skrivelser till tidningar och nyhetsbyråer i stället för att prata med varandra, säger Lotass till DN.

Ledamoten Kristina Lugn säger till Sveriges Radio att hon själv inte funderat på att lämna sin stol trots krisen.

– När den här svåra situationen uppstod var det aldrig en tanke hos mig att jag skulle lämna Akademien. Jag tänkte att det här måste gå att lösa, säger hon.

Horace Engdahl var ständig sekretare mellan 1999 och 2009.