Logga in

Craft 'n' Draft

Nystartad restaurang i Kulturens hus

Huvudsaklig meny: Ett brett spektra med allt från fisk och skaldjur till kött och pasta.

Vegetariska alternativ: Vegetariska alternativ finns rakt igenom.

Vinlista: Flera alternativ av både vita och röda viner, men restaurangens fokus ligger på ölsortimentet som imponerar med ett stort antal flasksorter, standardutbud på fat.

Alkoholfritt: Läsk, juice, alkoholfria alternativ för öl och vin.

Öppettider: Lunch mån–fre 11.00–13.30. Kvällar tis–tors 17–22.30, fre–lör 17.00–23.30.

Bordsbokning: På hemsidan eller över telefon.

En utsikt svår att klaga på.

Så bra är stans senaste restaurang

E

n av stans bästa utsikter har fått ett nytt ansikte. Testpatrullen besökte Craft n´draft i Kulturens hus och fick uppleva det mesta – förutom det lilla extra.

Under snart elva år har Luleåborna kunnat spana mot Kulturens hus röda träpanel och spetsiga tak, folk har utbrustit "vilket fantastiskt bygge" och myst åt att vi blivit "så underbart kulturella". Lika ofta har invånarna kunnat konstatera att det "ser stendött ut innanför glasväggarna".

Hur kan en restaurang med bedårande utsikt och ett potentiellt flöde av evenemangsbesökare vara folktomt? Ägarna av det beigegrå namnet Restaurang Luleå tog sitt förnuft till fånga, startade om, bytte koncept och piffade inredningen.

När testpatrullen med spända steg öppnar portarna till entrén är det med förhoppningen att överraskas av nya Craft n´draft. Namnet får oss att tänka på ett varmt ölhak. Loggan för tankarna till punkiga CBGB i New York. Instagraminläggen lockar med saftiga burgare och korianderstinna tortillas

Och visst blir vi överraskade.

Surprise nummer ett dyker upp redan i den tomma entréhallen, hade vi inte vetat vart vi skulle hade vi vänt på de ändamålsenliga arbetarkängorna och misstänkt att vi gått fel. Ingen skylt eller tecken på verksamhet syns till. Vandringen upp för trappan, över det ekande trägolvet, mot restaurangen är som att vandra i en galleria minuten innan dörrarna ska låsas. En söndag.

Smarrig vegetarisk huvudrätt
Den grillade laxen var perfekt bakad.
Fyra fina förrätter

Överraskning nummer två är att det är oroväckande lite folk för att vara torsdag strax efter löning. Överraskning tre – att det ens är öppet.

Konceptet må vara nytt men stämningen är densamma – eller bristen på stämning rättare sagt. Alla fantasier om stimmiga ölhak visar sig vara just fantasier. Craft n´draft har något annat – bra mat till exempel.

En dryg halvtimme efter att vi klivit innanför dörrarna har vi förrätten på bordet och ingen är besviken, eller överraskad (den här gången). Köket visar upp en stark bredd utan spets där rödbetorna med chèvrekräm (145 kronor) är exakt vad titeln säger – inget mer. En toast skagen (165 kr) är en toast skagen. Tortillan med flankstek (125 kr) hade kunnat vara stekt och legat öppen med massor av godsaker. Men den är bara god.

"Den liksom ... eeh ... vad är det kockarna brukar säga ... idkar älskog i munnen"

Egentligen är det bara tatakin på biff (149 kr) som får mer än hummande och smånickande respons – den liksom ... eeh ... vad är det kockarna brukar säga ... idkar älskog i munnen?

Vid det här laget har Craft n´draft dragit undan den förväntade trasmattan under våra fötter och placerat en vit duk i vårt medvetande. Vi är glatt överraskande. Det här är en restaurang som har betydligt högre ambition än att slänga ut burgare och bärs till konsertbesökare. Men eftersom det tydligen inte räcker med att ha stans häftigaste läge för att locka folk skulle ett trollspö över klart godkända maträtter göra gott.

"Det är inte dyrt och går inte att klaga på något, men det är inte jättebra heller. Miljön är okej men känns inte särskilt egen. Stället har potential eftersom maten var bra tillagad men lite tråkig, det saknas lite fantasi och tillbehör. Tortillan, som är köpt i stället för stekt, är ett bra exempel. Att inte göra egen tortilla är dåligt, det är inte särskilt svårt, och att det stod i ett ställ skulle kunna vara kul men halva grejen är att se maten och det gör man inte."

Varmrätterna får med beröm godkänt och vi kan med gott samvete rekommendera ett besök, framförallt för den som planerar att konsumera kultur. För den som vill bli överrumplad är det däremot fel.

Den grillade laxen (265 kr) är perfekt bakad, rostade rotfrukterna och grillad kålen (215 kr) applåderas och oxfilén (295 kr) var god, inte väldigt god, och stekt medium. Inte nära medium rare som var beställt. Dock ej torr.

Kocken i sällskapet aspirerar sedan på att sno åt sig huvudrubriken genom att viska att ribsen (249 kr) är de bästa hen ätit i stan. Men lägger sedan snabbt till att tillbehör saknas. Invändningen är måltidens röda tråd och vi lägger till det så många gånger att vi snart ledsnat på tillbehör.

Vi gillar maten, vi är på bra humör, vi vill tjuta av fascination – men det dröjer till desserten innan vi blir imponerade.

Craft n´drafts "Chocolate to die for" (110 kr) hade inte kunnat få ett lämpligare namn. Testpatrullen glömmer bort mättnaden – och uppgiften att fota – vi hugger in direkt på sensationen. Den hyfsade äppel tarte tatin (95 kr) får ursäkta, vi minns inte dig i konkurrensen.

Kvällens sista överraskning utdelas i kortläsaren när vi konstaterar att det inte behöver vara särskilt dyrt att äta gott. Craft n´draft är ett klart prisvärt alternativ för den som vill äta gott utan att behöva öppna bankappen och gräva i sparkonton. Och utan något extra.

Testpatrullen
SUMMA SUMMARUM
Maten
6
Kommentar: Väldigt få anmärkningar på det vi får in, möjligtvis var oxfilén mer medium än medium rare – inte ens gnällspiken hittar fler fel. I stället riktas kritiken mot det som inte var på tallriken – flera rätter hade kunnat vara rikare på både tillbehör och fantasi.
Stämningen
4
Kommentar: Här finns det delade meningar, restaurangen är närmast unik i sin lågmäldhet – vilket efterfrågas av många. Men den lugna musiken och låga volymen förmedlar också "stängningsdags" vilket inte gör att stämningsmätaren går i taket direkt. Ett stort, fett utropstecken för utsikten över vattnet och rondellen. De stora glasrutorna skapar stans bästa (?) utsikt.
Servicen
6
Kommentar: Kunnig personal som direkt slängde fram ett oväntat ess genom att låta oss provsmaka två olika viner för att bestämma inriktning – skönt initiativ. De klarar sig, trots svag bemanning, med bravur tack vare det låga besöksantalet. En trerättersmiddag avverkas på två timmar och tio minuter utan att vi behöver vänta i onödan på någon beställning. Kan tipsa om både mat och dryck.
Menyn
5
Kommentar: Ett perfekt alternativ för det ambivalenta sällskapet då allt från hamburgare och pasta till fisk och kött finns tillgängligt. Men bristen på personlighet i menyn gör att den känns allt för spretig och vi saknar en klar tanke bakom konceptet.
TOALETTER
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kommentar: Två toaletter med standardkraven uppfyllda.
BARNVÄNLIGT
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kommentar: Barnstolar finns, ingen synlig barnmeny.
HANDIKAPPVÄNLIGT
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kommentar: Hiss, handikapptoa och tillräckliga utrymmen.
LJUDNIVÅ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kommentar: Tystare lokal är svår att hitta, viskningar funkar fint.
SVÄNGRUM
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kommentar: Plats att dra ut stolen och ingen bordsgranne för nära.
Spara/slösa?
Spara: Vitlöksbröd, hamburgare och glass – 299 kronor.
Slösa: Kalixlöjrompizza (att dela), pepparstek, chokladbrownie – 840 kronor.
Såhär går det till

Vi älskar att gå på krogen och äta god mat, dricka god dryck i en trevlig miljö – den passionen delar vi med många Luleåbor. Därför vill vi erbjuda en guide i det bubblande kroglivet för att ge vårt bidrag till en ökad puls.

Krogkollen genomförs av tre–fyra anonyma matkännare, där minst en är kock i grunden. Så långt som möjligt går vi på personalens egna rekommendationer och testar restaurangens specialiteter, såväl mat som dryck.

Om någon krog inte anses vara godkänd besöker testpatrullen denna en extra gång för att säkerställa att besöket inte varit ett olyckligt inträffande.

Krogkollen – Craft n' Draft