Folkhälsomyndigheten presenterar varje år siffror över antalet krogar med serveringstillstånd i landets kommuner. Siffrorna visar antalet serveringstilsstånd per 10 000 invånare över 15 år.
Nyhetsbyrån Siren har sammanställt siffrorna från 2010 till 2015. Av dem framgår det att Arvidsjaur stått för den största ökningen, sett till invånarantalet. Där har antalet serveringstillstånd mer än fördubblats och i dag är siffran 30,8 serveringtillstånd per 10 000 invånare över 15 år. Det kan jämföras med 2010 då siffran var 14,3.
Det är dock långt från lilla Arjeplog där siffran är 107,6 och med det ligger man tvåa i landet efter Åre kommun där siffran är 115,1.
– Det har hänt väldigt mycket med vår matkultur de senaste åren, säger måltidsforskaren Inger M Jonsson, som arbetar som lektor på Restaurang och hotellhögskolan vid Örebro universitet, till Nyhetsbyrån Siren.
Hon kon staterar att det är många faktorer som ligger bakom den ständiga ökningen och att vi har ett annat uteätande i dag än vi hade förr. Intresset för gastronomi ökar också hela tiden och det kommer nya kokböcker hela tiden.
– Innan pizzeriorna kom på 70-talet visste vi knappt hur man gör när man går ut och det kostade så mycket, säger Inger M Jonsson.
I Norrbotten har det blivit serveringstillstånden blivit fler i sju kommuner och färre i sju under femårsperioden. Älvsbyn ligger i botten med 11,6 utskänkningstillstånd per 10 000 invånare över 15 år.