Är corona force majeure?

På grund av coronaviruset har spelplanen plötsligt förändrats för många företag. En ny spelplan medför också behov av nya spelregler. Det har vi sett ett flertal exempel på den senaste tiden.

Sara Axelsson, Advokatbyrån Kaiding.

Sara Axelsson, Advokatbyrån Kaiding.

Foto: Viveka Österman

Krönika2020-05-01 14:00

Även regler som funnits sedan tidigare har plötsligt fått nytt liv och blivit högaktuella.

Ett exempel på det är klausulen ”force majeure” som du säkert ofta sett i avtalsvillkoren, men tänkt att den aldrig kommer att komma till användning.

Force majeure är en klausul som är tänkt att tillämpas när något oförutsett inträffar, i syfte att kunna – helt eller delvis – frigöra en avtalspart från sina åtaganden. Coronaviruset var knappast en faktor som företagen räknade med när budget och affärsplan klubbades för 2020. Advokatbyrån har den senaste tiden fått många samtal från företagare som har frågor kring möjligen att undkomma sitt leveransåtagande eller sin betalningsskyldighet med hänvisning de ändrade förutsättningar som viruset medfört.

Så, frågan är då om coronaviruset utgör en force majeure-situation.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon allmän rättighet att åberopa force majeure i ett avtalsförhållande bara för att något oväntat inträffar. Det krävs alltså att parterna i förväg har avtalat om att vissa yttre omständigheter ska frigöra parterna från sina åtaganden. Det är också viktigt att titta på vad respektive part egentligen ska prestera enligt avtalet. Om du exempelvis bokat en hotellnatt som du på grund av coronaviruset inte kommer att utnyttja är din prestation enligt avtalet att betala för rummet. Viruset utgör i sig inte ett hinder för att kunna erlägga en betalning och därmed föreligger inte en force majeure-situation. Om din prestation enligt avtalet däremot är att leverera en maskin kan en force majeure-situation tänkas föreligga om nödvändiga leveranser av komponenter till maskinen uteblivit på grund av corona samt om leveranshindret inte kan övervinnas på något sätt, till exempel genom att hitta en annan underleverantör.

Normalt finns det i avtalet en uppräkning av omständigheter som parterna är överens om ska utgöra force majeure om de inträffar, exempelvis eldsvåda eller strejk. Om epidemier, karantäner eller liknande situationer omnämns i en sådan klausul är det möjligt att coronaviruset kan anses vara grund för att åberopa force majeure. Det går dock inte att generellt hänvisa till coronapandemin som skäl för att inte fullgöra ett avtal. Den part som vill göra gällande force majeure måste kunna precisera på vilket sätt pandemin omöjliggör att prestera enligt avtalet. Enbart den omständigheten att det blir svårare eller dyrare att fullgöra avtalet utgör i regel inte force majeure. Det är också viktigt att den part som avser att åberopa force majeure meddelar den andra avtalsparten så snart som denne får kännedom om att exempelvis leveranser från underleverantören kommer att utebli samt redogör för de omständigheter som gör att det uppkommit ett oövervinnerligt hinder att leverera enligt avtalet.

Skulle det i efterhand uppkomma en tvist om huruvida force majeure förelegat eller inte är det parten som åberopat klausulen som ska kunna bevisa att omständigheterna varit sådana att en force majeure-situation förelegat. Ytterst kan frågan komma att avgöras i domstol eller skiljenämnd. Det är därför viktigt att du som väljer att tillämpa en force majeure-klausul noggrant dokumenterar de omständigheter som hindrar dig att fullgöra avtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om