Dags att fira sikens ankomst

I dag, lördag är det dags för årets höjdpunkt i Kukkola - den traditionella sikfesten.

SIKPATA. Sikpatorna byggs ut i forsen för hand, och helt utan spik. Under en säsong hovas mellan fem och sju ton sik bara på den svenska sidan Kukkolaforssen.

SIKPATA. Sikpatorna byggs ut i forsen för hand, och helt utan spik. Under en säsong hovas mellan fem och sju ton sik bara på den svenska sidan Kukkolaforssen.

Foto: Johnny Strömbäck

Kukkola. 2011-07-30 06:00

I dagarna två ska den eftertraktade sikens ankomst firas. En tradition med anor från medeltiden.

I år är visserligen tillgången på sik mindre än vanligt men någon risk för brist råder inte. Det garanterar Mathias Spolander, delägare i Kukkolaforsens turist- och konferensanläggning.

-  Siken är en vecka senare än normalt men vi får ändå så det räcker. Det är inga problem, säger han.

Numera familjefest
Under 1960- och 1970-talen var sikfesten ett arrangemang med stora artister - idag är det en uppskattad familjefest i lugnets tecken med underhållning av lokala förmågor.

Grundaren av anläggningen i Kukkola, Svante Spolander, kommer att finnas på plats för att kåsera om dessa svunna tider.

-  Jag har hittat två fina skildringar av festen, en krönika från 1930-talet och en skildring från 1950-talet. Dem ska jag berätta om, säger han.

"Fina dagar"
Oavsett formen på festen så har den en gemensam nämnare sedan urminnes tider.

-  I alla tider har människor väntat på siken. Det här är en medeltida skörde- och fiskefest. För Kukkolaborna är det här en tradition att vara stolt över, säger Svante Spolander.

I fokus står halstrad sik, men på menyn finns även rökt, gravad och stekt sik. Mathias Spolander förväntar sig mellan 1.000 och 1.500 besökare.

-  Det kommer att bli fina dagar, spår han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!