I dagarna två ska den eftertraktade sikens ankomst firas. En tradition med anor från medeltiden.
I år är visserligen tillgången på sik mindre än vanligt men någon risk för brist råder inte. Det garanterar Mathias Spolander, delägare i Kukkolaforsens turist- och konferensanläggning.
- Siken är en vecka senare än normalt men vi får ändå så det räcker. Det är inga problem, säger han.
Numera familjefest
Under 1960- och 1970-talen var sikfesten ett arrangemang med stora artister - idag är det en uppskattad familjefest i lugnets tecken med underhållning av lokala förmågor.
Grundaren av anläggningen i Kukkola, Svante Spolander, kommer att finnas på plats för att kåsera om dessa svunna tider.
- Jag har hittat två fina skildringar av festen, en krönika från 1930-talet och en skildring från 1950-talet. Dem ska jag berätta om, säger han.
"Fina dagar"
Oavsett formen på festen så har den en gemensam nämnare sedan urminnes tider.
- I alla tider har människor väntat på siken. Det här är en medeltida skörde- och fiskefest. För Kukkolaborna är det här en tradition att vara stolt över, säger Svante Spolander.
I fokus står halstrad sik, men på menyn finns även rökt, gravad och stekt sik. Mathias Spolander förväntar sig mellan 1.000 och 1.500 besökare.
- Det kommer att bli fina dagar, spår han.