Bara forsen skiljer dem åt

Fiske och sport är två av en mängd ämnen som knyter samman Kukkola-Kukkola. På Kulturhusens dag uppmärksammades kopplingarna mellan den svenska och finska sidan.

FISKE. Sik och nätting, även kallad flodnejonöga, är de två vanligaste fisksorterna att fånga i Kukkolaforsen. Helge Blomlid hoppades på stor fångst av den ålliknande fisken.

FISKE. Sik och nätting, även kallad flodnejonöga, är de två vanligaste fisksorterna att fånga i Kukkolaforsen. Helge Blomlid hoppades på stor fångst av den ålliknande fisken.

Foto: Anton Olofsson

Kukkola2009-09-14 06:00
För 200 år sedan blev Finland och Sverige två länder. Detta märkesår firar man så klart i stor stil. Nyfikna turister, campinggäster och norrbottningar guidades runt vid Kukkolaforsen av Svante Spolander.Flera kulturarv finns bevarade och i en gammal hyddliknande byggnad stod Tage Keskitalo och halstrade sik.- Jag brukar säga att den byggdes 1778 och vi använder den dagligen, säger Keskitalo om halstringsstugan.På innandömet av trä har någon vid namn William ristat in sin signatur redan år 1816. Flera historier finns minsann att berätta från gamla dagar.Svante Spolander har ett antal anekdoter från förr i tiden. Bland annat berättar han om när det finska fotbollslaget Kukkola brukade låna in spelare från den svenska sidan till svåra bortamatcher - något som var strängt förbjudet. - Spelarna fick passa sig för att prata svenska under matcherna men vid ett tillfälle när bollen gick över linjen skrek en ivrig svensk "hörna". Matchen stannade upp totalt och domaren blängde länge på honom, berättar Spolander och skrattar gott.Efter en flottfärd över till den finska sidan visas det hur man fångar den ålliknande fisken nätting. De två byarna är tämligen lika varandra och Svante Spolander vill framhäva att det är samma by - bara att forsen skiljer dem åt. Men det finns ett tillfälle då brödraskapet inte är lika starkt.- När det är hockey. Då är vi inte vänner längre, säger Svante Spolander och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!