– Jag förväntar mig, jag tror att vi är många som gör det, att Akademiens ledamöter tar ansvar för sin betydelsefulla verksamhet, säger hon till TT.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) reagerar kraftigt på Horace Engdahls artikel i Expressen där han bland annat skriver att Sara Danius är den ständiga sekreterare som har lyckats sämst med sin uppgift,

– Det är helt häpnadsväckande. Det är obegripligt om man inte tillämpar ett maktperspektiv från mellanstadiets skolgårdar, säger hon till journalister i riksdagen.

Artikelbild

| Gymnasieminister Anna Ekström.

– Svenska Akademien är en viktig institution. På mitt område gör de viktiga insatser, bland annat för att nyanlända ska lära sig svenska. Men nu är det bara det interna bråket som syns.

Hon tror som kungen att det går att lösa problemen inom Akademien.

– Det senaste utspelet vittnar dock inte om det. Han skriver vi, menar han som talesperson för en större eller mindre grupp, eller menar han vi som sig själv, säger Anna Ekström om Horace Engdahls artikel.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vill inte spekulera i vad det betyder för Akademiens status att en tidigare ständig sekreterare öppet angriper den nuvarande.

– Svenska Akademien är en fristående verksamhet. Jag har bara tillgång till den information som jag har läst i medier. Men det är en betydelsefull verksamhet som den bedriver, för konsten, för litteraturen och för svenska språket och för den svenska bilden i världen. Och med den stora betydelsen kommer också stort ansvar, och jag förväntar mig att Akademiens ledamöter tar det ansvaret, säger hon till TT.