På måndagen började hans låt under artistnamnet Io spelas som Veckans färsking i radio P4 Östergötland. ”Get It Done Now”, heter låten. Bo Johansson har bott utomlands unde de senaste tio åren. En tid var han bosatt på den italienska ön Sicilien, innan han flyttade till Sverige bodde han i Hamburg, Tyskland och ägnade sig åt sin musik. Han har gått under namnet Joe Calvanelli, men förnamnet är nu återigen Bo.

(Längst ner i texten finns en musikvideo där Bo Johansson medverkar.)

Några få dagar innan reportrarna Malin Öhrlund och Torkel Omnell publicerade den första delen av sitt avslöjande Dokument Obol höll Bo Johansson en presskonferens på Luleå stadshotell. Där lossade han slipsen och meddelade att han var redo att lämna över sitt livsverk. Efter att ha sjungit nationalsången i Coop Arena samma kväll innan Luleå Hockeys match försvann han. Sista gången han lät sig intervjuas av oss var 2005 och med undantag för en intervju i SVT:s Uppdrag granskning 2008 har han undvikit media.

Artikelbild

Läs mer: Obols uppgång och fall

Läs mer: Obol har lagt locket på

Men efter en tids korrespondens via e-post valde han till slut att svara på våra frågor och ger nu sin version av det som fick Obol på fall.

– En ishockeyagent utpressade mig och hotade att avslöja namnen på hockeyspelare som hade svarta pengar. Obol sade nej och anmälde honom för utpressning. Anmälan lades ned och därefter dök tre spelares namn och bilder upp i Aftonbladet.

Artikelbild

Bo Johansson påpekar att det skedde samtidigt som Norrbottens-Kurirens avslöjande publicerades 2006. Följden blev enligt honom att Obols bankpartners spärrade en del konton och att investerare inte fick ut sina kapital. Därefter inledde åklagare en förundersökning och det framkom att Obol saknade tillstånd för att bedriva handel med värdepapper. Bo Johansson bekräftar att det inte fanns något tillstånd, helt enkelt för att ingen handel med värdepapper bedrevs i Sverige, enligt honom.

Kommer vi någonsin att få veta sanningen om Obol?

Artikelbild

– Om frågan handlar om vem som står bakom Obol är svaret med största sannolikhet nej. Jag tror inte att de kommer att träda fram, eftersom det var huvudsyftet med att grunda Obol i första läget.

Många investerare i Norrbotten och på andra håll förlorade sina pengar som de hade investerat i Obol. I flera av fallen handlar det om mångmiljonbelopp. Men enligt Bo Johansson var målet för honom hela tiden att investerarna skulle få tillbaka sina pengar. Han håller i dag fortfarande fast vid sin historia om att en släkting till en styrelseledamot i Obol fick i uppdrag att återbetala kunderna. Släktingen, som Bo Johansson också pekar ut med namn, anklagar han för att ha fört över pengarna till sina släktingar i Kroatien.

Artikelbild

Enligt uppgift till Kuriren är släktingen förhörd och några brottsmisstankar gällande det här fallet finns inte mot honom.

När lade du ned jobbet att få tillbaka investerares pengar?

– Jag bad dig om hjälp att offentliggöra informationen kring XX (släktingen, reds. anm.), så jag har uppenbarligen inte gett upp. Den enda möjligheten som finns, tror jag, är att media äntligen intresserar sig för de fakta som finns kring stölden av pengarna.

Varför lämnade du Norrbotten så plötsligt?

– Jag har oerhört svårt för den norrländska jantementaliteten.

Läs mer: Mannen bakom Obol Investment

Hur har de senaste tio åren varit för dig?

– Jag har valt att använda musiken och whisky som min terapi. Resultatet är sex skivor.

Bo Johansson har uppgett att han och Jan Saradlic levde under hot från någon person eller några personer som gjorde att de fruktade för sina liv. Det ska ha varit en orsak till att de valde att hålla sig undan.

Finns hotet kvar i dag?

– En av hotbilderna har själv gått en mycket tragisk död till mötes. Det kan låta cyniskt men jag bryr mig verkligen inte längre. Jag tar dagen som den kommer.

 

Läs mer: "Orden är ett hån mot alla som förlorat mångmiljonbelopp"

 

Finns det något du önskar att du hade gjort annorlunda när det gäller Obol?

– Jag skulle inte ha tagit några fullmaktsuppdrag efter att jag officiellt slutade i Obol 2002. Vingården (i Italien, reds. anm.) var mitt intresse och framtid. Jag borde lämnat allt annat och bara gjort det och ägnat mig åt musiken.

Finns det något du skulle vilja säga till de norrbottningar, personer och föreningar, som satsade i Obol och förlorade stort?

– Att jag är så fruktansvärt ledsen för det som skett. Hade det funnits något i min makt jag kunde ha gjort för att förhindra detta hade jag gjort det. Jag hade gett mitt liv för det. I dag går XX omkring i (här namnger Bo Johansson en svensk stad) med era pengar satsade i Kroatien. Hur och om man kan få tillbaka dem vet jag inte. Men jag fortsätter att hoppas på media.

Läs mer: De förlorade på Obol

Läs mer: Väntar förgäves på nära två miljoner

Har någon investerare sökt upp dig?

– Ja, en del. Vi har försökt hitta en väg att komma åt XX, men inte lyckats.

Du har tidigare sagt att du måste försöka bygga upp ett nytt liv. Hur väl har du lyckats med det?

– Inte speciellt bra om jag ska vara ärlig. Jag tycker om natur och djur. Jag försöker undvika människor så mycket som möjligt.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag vill göra en musikal. Jag vill komma i kontakt med en teater som skulle kunna tänka sig att sätta upp en pjäs jag och en flykting har skrivit.

Den handlar om hans och hans frus liv och flykt genom öknar, över Medelhavet och genom Europa till Sverige. Men det ska bli en positiv pjäs. Hur man hittar kraft att fortsätta när egentligen allt redan är förlorat.

– Jag skulle också vilja skriva en bok om den otroliga girighet som finns i finansvärlden. I romanform. Dessutom skulle jag vilja skriva en bok om Obol. Vad som hände ur min synvinkel. Men med en ansedd mediaexperts hjälp. Någon som kan kritiskt granska medias roll. Medias roll blev avgörande för utvecklingen i Obol.

Enligt folkbokföringen har Bo Johansson bott i Sverige sedan i augusti. Han uppger själv att han jobbar med ”integration av flyktingar” inom utbildningsverksamhet.

– Det finns mycket i Sverige som är bra, men det är fruktansvärt förutsägbart och tråkigt. Det är uppfriskande att jag har jättebra kollegor på jobbet. Naturen i Östergötland är fantastisk. Och den största fördelen med svensk natur är att man inte träffar på så mycket människor i den. Jag älskar mina hästar och min schäferhund. Där finner jag kraft.

Finns det någonting du ångrar?

– Ja. Att jag trodde på Norrland.

 

Externa länkar

Bo Johanssons hemsida

Bo Calvanelli - Östgötahitten denna vecka

Jan Saradlic hemsida