Skogsstyrelsen har nu för andra året presenterat uppgifter som översiktligt beskriver fodersituationen för landets älgförvaltningsområden. Ett skäl till att ta fram underlaget är att älgförvaltningen sedan år 2012 i större utsträckning strävar efter att vara ekosystembaserad.
– Vi hoppas att prognosen ska vara ett stöd för en proaktiv älgförvaltning. Balansen mellan älgstam och fodermängd avgör hur stora skador det blir på skogen, säger Christer Kalén, viltspecialist hos Skogsstyrelsen.
"Inte önskvärt"
I älgförvaltningen är det viktigt att ha koll på skogsmark, och då speciellt ungskog.
– Älg söker sig i första hand till skogen för att hitta mat och vintertid är det framförallt i ungskog som de flesta älgar söker efter föda, träd mellan en och fyra meter är mest utsatta. En hög älgtäthet och en låg ungskogsareal är inte önskvärt om vi ska uppnå en god balans mellan älg och skogsskador, säger Christer Kalén.
Stadigt
Enligt Bo Leijon, skogskonsulent hos Skogsstyrelsen, är det inga stora skillnader när det gäller älgarnas fodersituation över åren i Norrbotten.
– Tittar man i prognosen fram till år 2018 går det lite nedåt för vissa älgförvaltningsområden och lite uppåt för andra, men det ligger ändå ganska stadigt. Det blir sällan några dramatiska förändringar här, säger Bo Leijon.