Lotta Lennartsdotter är med från Filmpool Nords sida och säger att ungdomarnas sommarjobb är att göra en kortfilm under de tre veckor de jobbar. Det här är deras andra vecka. Den första använde de till förproduktion. De skrev manus och gjorde bildmanus. De gjorde också tekniktester, rekognoscerade inspelningsmiljöer och skrev en inspelningsplan. Den här veckan filmar de och nästa vecka ska de klippa ihop filmerna.

Ungdomarna har själva delat in sig i tre grupper.

Jens Nilsson berättar att han är intresserad av film. I och med att han funderade att på att läsa vidare i den riktningen så tyckte han det var ett bra sommarjobb.

Artikelbild

| Allt i allo. Elly Olausson har sytt större delen av kläderna, är sminkös och regissör samt producent av gruppens film om alver och dvärgar.

Den grupp han är med i har valt att göra en film i genren thriller/skräck. Först pratade de om att göra en parodi på skräck men när de kom längre in i planeringen bytte de fokus. Så även om filmen kommer innehålla en del klyschor, så blir det en skräckfilm.

De berättar att filmen börjar med att två youtubers går ned i ett fort för att bevisa att en gammal myt är osann. Enligt myten har ett experiment gick fel och det finns någon kvar därnere i fortet.

– De försvinner, men hinner livestreama sin video på Youtube. Filmen hamnar i händerna på en journalist som vill undersöka vad som hänt, säger Ludvig Jakobsson.

Mer tänker de inte berätta, men det lät ju nog spännande och miljön passar ju perfekt med tanke på Bodens fästning och stadens militärhistoria.

Artikelbild

| Filmare. Lotta Lennartsdotter är filmare och arbetar med ungdomarna för Filmpool Nords räkning.

Elias Nyman fick det här sommarjobbet av en slump. Han hade egentligen valt att få jobba på Försvarsmuseum, men tycker det ändå är rätt kul.

Suad Huseynli tycker det är ett bra jobb.

Artikelbild

| Son och far. Jens Nilsson filmar och hans pappa Thomas Nilsson har ställt upp som skådis.

– Man lär sig nya saker och det är inte lika svårt som jag trodde det skulle vara.

Jens Nilsson säger det här är något han vill bygga vidare på. Han vill jobba med grafik och skapande.

Artikelbild

| Sminkar. Elly Olausson sminkar Ermin Husic.

Ludvig Jakobsson, som jobbat lite med film tidigare på egen hand, tycker att det har varit lärorikt att kunna bolla med Lotta Lennartsdotter som är proffs.

– Jag har försökt lära mig så mycket jag bara kan.

Artikelbild

| Filmteam. Ludvig Jakobsson, Jens Nilsson, Sebastian Lind, Elias Nyman, Mohammad Khodadad och Suad Huseynli utgör en av tre grupper som producerar film som sommarjobb.

En annan grupp förbereder inspelning av några inomhusscener i en av stugorna på Gruvberget kulturområde. Deras film handlar om två alver och två dvärgar. De mötes inne på ett värdshus och blir osams, berättar Amanda Wikström.

– Sedan händer det lite andra saker men vad berättar vi inte.

Artikelbild

| Teknik. Sebastian Lind ansvarar för ljud och Jens Nilsson för foto.

På avslutningsdagen blir det filmvisning.

Göran Ahlström som är ansvarig från kommunens sida för det här sommarjobbet säger att filmerna också ska visas på ungdomsfullmäktige.

Artikelbild

| Rekvisita. Elly Olausson ser till att rekvisitan kommer på plats.

– Sedan om några av kommunens nämnder vill se dem så går det att ordna. Så hade vi tänkt lägga ut dem på kommunens hemsida Ung idag om ungdomarna godkänner det. Vi har också talat om att visa dem på kulturnatt.