"Lavinen gick precis efter vårat tåg"

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var med om en dramatisk tågresa till Narvik under tisdagen. En lavin gjorde att han var tvungen att ställa in sitt besök på Raketskolan.

Jonas Sjöstedt (V) blev fast i Narvik under tisdagen. I ett inlägg på Twitter skrev han: "Några decimeter nysnö i Narviks malmhamn. Lite oklart när vi kan åka åter mot Kiruna pga lavinen".

Jonas Sjöstedt (V) blev fast i Narvik under tisdagen. I ett inlägg på Twitter skrev han: "Några decimeter nysnö i Narviks malmhamn. Lite oklart när vi kan åka åter mot Kiruna pga lavinen".

Foto: Skärmklipp

Kiruna kommun2019-12-03 17:03

Planen var att träffa Gruvtolvan, åka malmtåg till Narvik samt träffa elevassister på Raketskolan. Men det blev inte så. 
– Precis efter att tåget hade gått förbi Björkliden och Abisko så gick lavinen som gör att det fortfarande är avstängt. Så jag kunde inte komma tillbaka till Kiruna från Narvik, säger Jonas Sjöstedt. 
 – Det var ganska dramatiskt väder, man får nog säga snöoväder, och så gick lavinen precis efter vårat tåg. 
Vad tänkte du när du hörde det?
– Det är en påminnelse om vilka tuffa villkor man har, de som kör tågen åt LKAB, att man har den typen av utmaningar varje vinter. 

Lavinen gjorde också att mötet med elevassistenterna på Raketskolan fick ställas in. 
– Det är många som har hört av sig från skolor i Kiruna och berättat om den dramatiska indragningen av elevassistenter. För det gör det svårt att stödja de elever som behöver extra hjälp. Så jag ville träffa elevassistenter och kanske elever och få höra det direkt från dem. 
Vad tänker du om neddragningen? 
– Jag tror att det är särskilt de elever som har det kämpigt i skolan, som kanske har koncentrationsvårigheter eller som riskerar att bli hemmasittare som riskerar att drabbas av det här. 

Enligt Sjöstedt så görs det stora nedskärningar i skolan på fler ställen. 
– Det hänger ihop med att det styre som vi har nu har tyckt att det har varit viktigare att sänka skatten för höginkomsttagare i storstäderna än att satsa på skola och sjukvård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!