HUR LÄNGE till ska före detta statsråd och riksdagsmän kunna utnyttja sina fördelaktiga pensionsmöjligheter utan att riksdagen reagerar? Vi läser om hur riksdagsmän plockar ut sina väl tilltagna pensioner i flera år efter att ha slutat som riksdagsmän. De behöver inte som andra svenskar söka nytt jobb efter en viss tid. De behöver inte omskolas, gå på arbetsförmedlingen och delta i jobbkurser. Nej, för dem gäller en gräddfil.

Och nu har ett f d statsråd, Pär Nuder (S), tidigare finansminister i Göran Perssons regering, på nytt visat att politikerna fortsätter utmana omdömet, opinionen och moraliska principer. Pär Nuder avgick som statsråd vid regeringsskiftet 2006 men satt kvar i riksdagen fram till 2009. Då startade han företaget Dabok dit pengarna från hans rådgivningsverksamhet för näringslivet skulle gå. Han har bland annat haft flera uppdrag för familjen Wallenbergs riskkapitalbolag EQT. På senare tid har Pär Nuder startat ytterligare ett rådgivningsbolag. Intäkterna enligt senaste bokslutet till Bolagsverket var 14,1 miljoner kronor medan vinsten före skatt blev 12,7 miljoner kronor.

Han har med hjälp av olika skattetekniska lösningar kunnat samla miljonerna på hög. Exempelvis har han inte tagit ut någon lön från sitt företag de senaste två åren.

Istället har han fortsatt att ta ut pension från sin tid som statsråd och riksdagsman. Under 2010 fick han ut omkring 18 000 kronor i månaden och under 2011 nästan 7.000 kronor i månaden, eller sammanlagt 296.000 kronor.

Att Pär Nuder inte kunnat få ut hela statsrådspensionen beror på att han tjänat 710.000 kronor för sina styrelseuppdrag för Orrefors, Kosta Boda, fastighetsbolaget Fabege, Sundbybergs stadshus, Swedegas och Öbergs färghus.

Uppenbarligen räcker inte styrelseinkomsterna att leva på och därför plockar Pär Nuder också ut den delen av statsrådspensionen som överstiger styrelseinkomsterna.

Pär Nuder säger i en kommentar: Jag har gjort precis enligt regelverket.

Kan så vara, men framstår det aldrig för näriga politiker att detta är att spotta vanliga svenskar mitt i ansiktet? Varför plockar han inte ut någon lön från sitt företag? Nej, då avräknas mer av statsrådspensionen.

Pär Nuder är född 1963, det vill säga 49 år. Vilken annan yrkesgrupp i Sverige har pension från 49 års ålder? För någon månad sedan kastade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fram en diskussionsfråga när det gäller pensionsåldern. I framtiden kanske vi måste jobba tills vi är 75 år, menade han. Samtidigt ser vi hur politiker utnyttjar ett system som gynnar dem själva och som rimmar mycket illa med allt som heter arbetslinjen, sjukförsäkring och pensionssystem.

Här itutar oss regeringen att det är arbetslinjen som gäller. Men före detta riksdagsmän i 50-60-årsåldern tillåts att inkassera pension utan några krav på att söka nytt jobb. De kan gå utan arbete år ut och år in utan hot om indragen pension. Många av dem hävdar att de inte har en chans på arbetsmarknaden! Men för det mesta är de tjänstlediga från andra jobb, och de borde väl i rimlighetens namn ha minst lika goda chanser som andra på arbetsmarknaden.

Politikerna säger att systemet ska ändras. Det har hävdats i många år, men ingenting har hänt. Det är rimligt att reglerna för pensioner ändras och görs likvärdiga med övriga på arbetsmarknaden. När en riksdagsman/ett statsråd lämnar sin post har han 300 dagar på sig att skaffa ett nytt jobb och får under den tiden leva på arbetslöshetsstöd. Pension ska betalas ut när pensionsåldern inträffar, det vill säga vid 65 års ålder.

Ska det vara så svårt för politikerna att begripa?