Den 55-årige före detta Överkalixbon tar emot i hans bilmuseum World of Classics i Tumba utanför Stockholm. De sista detaljerna i ett mångmiljonprojekt i bostadsrättsbranschen har precis spikats och Leif-Ivan Karlsson är på utmärkt humör. Det enda som stör är ett läkarförbud.

– Jag har fått vinförbud i en månad, jag får så ont i benen. Därför dricker jag sprit, säger Leif-Ivan Karlsson med ett ansiktsuttryck som inte är helt lätt att tyda.

Han häller sedan upp lite vodka som han blandar med mineralvatten. Med en grimas smakar han av.

Artikelbild

Det är dagen före avresan till Florida, USA. I 20 år har Leif-Ivan och hustrun Susanne rest västerut under hösten för att slippa de värsta vintermånaderna. Tidigare har det handlat om en tre månader lång vistelse. Den här gången ska de stanna i ett halvår. Därför har ett nytt hus införskaffats.

Under intervjun ger Leif-Ivan sin bild av storsatsningen Specialbilcenter på Storheden, där Bygg Max i dag har sina lokaler. En verksamhet där huvudsyftet var att sälja amerikanska bilar i en exklusiv miljö och med en kafédel. Den ekonomiska krisen i början av 1990-talet förändrade allt.

– Då var det bara att lägga sig ner platt. Jag tog med de bilar som fanns kvar och sålde bolaget till en kille, som sedan satte dit mig, säger Leif-Ivan Karlsson som avtjänade tio månader bakom galler efter ekonomisk brottslighet.

– Plötsligt blev han religiös och sa att "bilkungen betalade för min tystnad." Han satte dit mig som tack för kaffet. Men jag var skyldig, för att jag var med på det. Vi gjorde fel, kort och gott, och det fick jag sona för.

Artikelbild

| Toppklass. I princip samtliga av de klassiska bilarna i Leif-Ivans bilmuseum håller nybilsskick eller bättre än så.

Fängelsestraffet blev ett hårt slag för honom.

– Det var ju något man inte hade räknat med och jag hade aldrig gjort så om jag hade vetat följderna. Men nu var det så, man kan inte vara efterklok. Jag är en sådan person som vänder på bladet och går vidare. Jag gjorde fel. Det är inget att himla om. Men det var en erfarenhet rikare.

Artikelbild

| Rötterna. Fint placerade i hemmet har Leif-Ivan Karlsson en bild av Överkalix där han växte upp.

Leif-Ivan Karlsson hävdar att han efter kraschen gjorde rätt för sig mot leverantörer och privatpersoner. Antingen med pengar eller grejer, för att kunna återvända till Norrbotten.

Men något ytterligare projekt i norr blir det inte för mångmiljonären, som i dag är rikskänd genom en rad tv-produktioner.

Artikelbild

| Amerikanskt. En Chevrolet från 1955, med tillbehör.

– Jag kommer aldrig, så länge jag lever, satsa en enda krona i Norrbotten. Svaret är nej. Det kan jag vara ärlig att säga. Norrbottningarna klarar inte av att se en människa tjäna pengar.

I Leif-Ivan Karlssons nyöppnade museum trängs ett 100-tal klassiska jänkare som är i nyskick. Här finns Alice Timanders gamla Ford Skyliner från 1959. Här finns åtta Cadillacs av samma årsmodell. Här finns allt som en bilälskare gillar.

Artikelbild

| Upptagen. Under Kurirens besök i Leif-Ivan Karlssons bulmuseum och i bostaden i Tullinge ringde telefonen hela tiden.

80 miljoner är investerat i projektet, uppger Leif-Ivan Karlsson.

– Jag hade en budget på 60 miljoner. Men det sprack. Det här är 750 kvadrat vardagsrum för oss. Det här är kärlek. Jag älskar de här bilarna.

Artikelbild

| Kuriosa. World of Classics är snyggt inrett, om man gillar den amerikanska stilen. Det gör Leif-Ivan Karlsson.

Drivkraften till företagandet är hämtad i "jantens" Norrbotten, hävdar han.

– De som gnäller mest, de vill vara sjukpensionärer så tidigt som möjligt. Så är det i Norrland. Nu ska man inte måla allt svart eller vitt, men för många är det på det sättet. De vill ha sex timmars arbetsdag men gnälla kan de på dem som tjänar pengar.

Artikelbild

| Toppendag. Precis innan Kuriren anlände hade Leif-Ivan Karlsson gått igenom de sista detaljerna i en storaffär och dagen efter var det dags för avresa till Florida. Humöret var på topp.

Det svenska välfärdssystemet, och skatterna, ger han inte mycket för.

– Hela systemet prioriteras fel. Det är ju inga affärsmän som sitter i riksdagen och skatterna blir för höga för att få det att gå runt.

Artikelbild

| Storslaget. I 22-rumshuset i Tullingen finns en soffgrupp utöver det vanliga och som inte återfinns i IKEA:s sortiment. Diktatorn Saddam Hussein hade tydligen en likadan.

Men pengarna går ju till skola, vård och omsorg. Tycker du inte att det är bra?

– Jo, nog är det bra. Men om folk jobbade mer och tjänade mer pengar och gav fan i att vara så sjuka, då hade det gått bra (skratt).

Tycker du inte att det finns orättvisor i samhället?

– Jag tycker det finns orättvisor att de som inte jobbar och sliter, som jag... Jag är ju en av Botkyrkas största skattebetalare med mina bolag – och nu pratar vi om väldigt mycket pengar.

Resan till miljonerna började i Överkalix.

– Jag växte upp väldigt fint på Hällan i Överkalix, en halvö. Så jag formats på så sätt att jag har sedan dess aldrig kunnat leva utan vatten att ha vatten runt omkring mig, säger Leif-Ivan Karlsson.

Uppväxten beskriver han som lycklig. Mamma var från Finland och pappa Överkalixbo. Som lite följde han sin farfar i fotspåren. Då fick han chansen att lära sig snickra och hjälpa till med korna.

– Det var en fin och trygg uppväxt. Jag har kört traktor sedan jag kunde köra trehjuling, säger han.

– Ingen hade ens hört talas om skilda föräldrar, så det var lite bättre förr.

Hur tror du att Överkalixborna ser på dig i dag?

– ”Janten” är ju stor där uppe. Men jag har ju varit upp sedan Svenska miljonärer sändes och då ville alla prata med en och så där. På något sätt ser de upp till en Överkalixbo som syns och som sätter Överkalix på kartan i tv. På ett sätt är det positiv.

Är det något du kan sakna får åren i hembygden?

– Jag får en bra period kring marknaden och så. Men nu har vi inte haft riktigt tid. Sedan är det så jävulskt med mygg. Man har väl fått högre krav på livskvalitet och myggen är ju inte någon livskvalitet. Det är väl det som talar emot.

Redan i unga år började Leif-Ivan Karlsson redan tjäna egna pengar.

– Jag började jobba på Gulf i Överkalix när jag var 13 år gammal. Det var så fint med Norrland. Där kunde man mecka hela nätterna, för det var så ljust, säger han med ett leende.

Den första jänkaren köpte han av byns frisörska tillsammans med två kompisar när han var 13 år gammal. En Valiant från 1963.

Föräldrarna röstade på Socialdemokraterna, som många andra uppe i Överkalix.

– Pappa var vrålsosse, herre gud. När Olof Palme begravdes, det var kallt nå så jävulskt, då kom pappa ner till Stockholm och jag var tvungen att stå med honom och vänta i kylan på att de skulle bära förbi Palme i en kista. Så jag har varit på Olof Palmes begravning, säger Leif-Ivan och skrattar.

Är du politiskt intresserad?

– Jag är helt ointresserad av politik. Däremot brukar jag skoja för att jag är född i ett sossehem. ”James Bond, med rätt att döda. Leif-Ivan, med rätt att dra sosseskämt."

Skänker du pengar till välgörenhet?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Och det har att göra med att jag har sådana jävulska utgifter med mina egna lekstugor och hobbies. Så jag har jävla inte några pengar över.

Efter flytten till Malmberget 1978 tog karriären fart. Där drev Leif-Ivan en handfull företag, som enligt egen utsago gick oerhört bra.

– Det var fantastiska år. Otroliga människor, partyn jämt och vi hade roligt, nå jävulskt. Med bilklubben Dundret, vi gjorde bilutställningar och for raggarkaravaner.

Leif-Ivan Karlsson minns tydligt åren i Malmberget och var han bodde, "Tingvallsgatan 34 B". Kvarter som i dag har rasat ner i gropen mitt i gruvsamhället.

Har du kvar några kontakter från de åren?

– Ja, många. Det var jävligt roligt och väldigt fina människor. Och där uppfattade jag att janten inte var så stor. Många tjänade mer pengar där, det kanske var därför janten var lite mindre. Där kunde man köpa lite finare grejer.

Hur rik är du egentligen?

– Min mamma har lärt mig att man aldrig får prata om pengar. Men min verksamhet har utvecklats väldigt mycket.

Har pengar alltid varit viktigt för dig?

– Inte pengarna i sig. Jag har varit rik och fattig tre gånger. Man kan säga att jag var rik redan när jag bodde i Malmberget. Då hade jag kemtvätten, symaskinsförsäljningen och bilförsäljningen och i runda tal, om man räknar i dagens penningvärde, tjänade jag motsvarande en halv miljon kronor i månaden rakt ner i fickan. Det gick väldigt bra från första början. Jag har jobbat jävulskt hårt och tjänat mycket pengar och köpte bilar och andra grejer för pengarna. Jag har aldrig sparat en endaste krona och haft roligt.

säger att han inte bryr sig om pengar, det är projekten

Är det inte lätt att säga så när man har plånboken full?

– Nej, jag har ju både haft och inte haft. Jag är ytterst normal och oberörd av förändringen.

Hur ser du på att betala skatt?

– Det är ju något man måste göra. Så fungerar ju samhället och det är ingenting vi kan göra något åt, även om man som företagare betalar det man måste betala.

Leif-Ivan Karlsson förklarar sedan att han i princip bränner lika mycket pengar som han får in. Det har han alltid gjort.

– Den vinner inte som har mest pengar när han dör, utan den vinner som har mest grejer. Den tävlingen är jag med i.

Tror du att fattigdomen kan utrotas i världen?

– Vi kan väl ta ett exempel på Norrland. Om man helt också hållet, som i USA, lade bort jantelagen. Då skulle Norrland och glesbygd inte vara glesbygd. Det är faktiskt väldigt enkelt. På grund av janten så unnar inte folk varandra att tjäna pengar och därför är det glesbygd.

Du beskriver dig som jordnära. För mig känns den beskrivningen lite udda med det liv du lever.

– Men jag är jordnära som person. Jag har inte ändrats sedan jag var ung. Så pengarna har inte förändrat mig.

När undertecknad påpekar att Leif-Ivan Karlssons beskrivning av sig själv som "The king of fuckingeverything" inte rimmar ihop med "jordnära", blir svaret:

– Det är en annan sak. Jag är kanske en lite kaxigare ibland. Det var ett roligt skämt, för att min dotter har tyckte att jag var det. För att jag kan jävligt mycket, om jävligt mycket.

Har du några ovänner?

– Nej, egentligen inte. Jag har några enstaka som är nära mig som är så avundsjuka att de inte ens kommer för att titta på mina bilar för att de mår så dåligt. Det är Luleåbor, men det är några enstaka.

Efter kraschen i Luleå i början av 1990-talet började Leif-Ivan Karlsson och hustrun Susanne om i Stockholm.

– Vi fick börja om igen från ingenting.

Då handlade det om bilbranschen och Sätra biltorg och Alby biltorg.

– Jag sålde 1000 bilar per år. Det gick riktigt bra från början, säger han.

Stort och snabbt ser ut att vara ledord i Leif-Ivan Karlssons liv. Båten är en av de snabbaste i världen och bilar med muskler finns det mycket av i hans liv.

Är det ditt sätt av hävda dig?

– Nej (skratt). Men jag vill ha bra grejer. Köper jag en grill, då vill jag ha det bästa. Den kanske är dubbelt så dyr, men den är dubbelt så bra.

Båten föll han för direkt.

– Det är väl en speciell sak som jag blev förtjust i på grund av de stora motorerna. Det är en jävla frän grej. Men det var bara för att jag ville ha den. Jag brukar köpa det jag vill ha och har köpt flera helikoptrar och flygplan, bara för att jag har velat ha dem, säger Leif-Ivan Karlsson och fortsätter:

– Men det har inte alltid varit så enkelt, utan jag har fått kämpa mig till grejerna. Om någon skulle förstå hur vi har jobbat. Vi har jobbat sju dagar i veckan, 19 timmar per dag. Inte har det varit så enkelt men vi har tyckt om det. Jag är ju arbetsnarkoman än i dag. Vi är så som personer, både jag och frun.

Hustrun högaktar Leif-Ivan Karlsson. Det säger han och det syns tydligt när han tittar på Susanne.

– Susanne är mitt allt. Vi har varit ihop i 30 år och gjort allting tillsammans och är dödskära. Vi betyder mycket för varann.

När Leif-Ivan Karlsson visar runt i World of Classics gör han det i bylsiga myskläder.

– Jag går runt i shorts halva året och är inte någon modenisse. Det sitter kvar från sosselivet där uppe (skratt).

Att Leif-Ivan Karlsson och hustrun tillbringar vintrarna i Florida är på grund av klimatet. Sedan ett antal år tillbaka dras han med kärlkramp efter en misslyckad hjärtoperation.

Hemma i 22-rumsvillan i Tullinge, byggt på en klippa döpt till Örnberget, är det mesta stort och dyrbart. Här finns två spa-avdelningar, bubbelpool, egen badsjö, vattenfall och en grillplats. Under det varma halvåret tar en grill, modell större, plats utanför huset. Inne i köket står en kromblänkande maskin.

– Vi har världens dyraste vattenkokare. Den kostar 125 000 kronor plus moms, säger Leif-Ivan Karlsson om kaffemaskinen.

Helst sitter Leif-Ivan Karlsson i en av två Chesterfieldfåtöljer, med trevligt sällskap och något gott i glaset att dricka.

– Det här kallar jag för punschverandan. Här gör jag affärer. Det är mycket affärsmänniskor som har suttit här, säger Leif-Ivan Karlsson.

De har bott i huset i 15 år och ser inom kort en förändring. Huset ska bli fem bostadsrätter, varav en är deras egen. Utöver det ska 45 bostadsrätter byggas på området intill.

– Det känns bra. Vi bor halva året i Florida, vi har vår husbil och vi har ett lyxhus i Linanäs Marina. Det här huset har jag haft som huvudkontor och representationsvåning, säger han.

Ingen småskalighet här inte.

– Nej, det kan man inte säga. Jag har nyss beställt en helikopter.

Efter dag full av affärer sätter han sig tillsammans med hustrun och myser.

– Vi tänder ljus och pratar och har de trevligt. På den här våningen är baren en mycket välbesökt plats. Där sitter vi mycket.

I dag är Leif-Ivan Karlsson en stor aktör i fastighetsbranschen och driver en rad projekt runt om i landet.