Linda Frohm (M) efterlyser nya sätt att jobba

"Vi behöver jobba på annat sätt med kompetensförsörjningen, lite som idrottsvärlden gör", säger Linda Frohm (M).

Linda Frohm säger att oavsett hon träffar företrädare för näringslivet eller offentlig sektor så är kompetensförsörjningen den största utmaningen.

Linda Frohm säger att oavsett hon träffar företrädare för näringslivet eller offentlig sektor så är kompetensförsörjningen den största utmaningen.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-10 13:42

Linda Frohm (M) säger "vi behöver jobba med kompetensförsörjningen på olika sätt" och vidare:

– Utgångspunkten bör vara en ordentlig inventering av vad som ses i dag och den närmaste framtiden både i näringslivet och i den offentliga sektorn.

Linda Frohm säger att ett sätt är att jobba mer som idrottsvärlden gör:

–  Vi kan lära av idrotten. Låt säga att vi behöver en chef i en verksamhet och hittar den som skulle passa för jobbet. Hon eller han har en make, maka eller sambo, var finns jobb till den människan? Det handlar också om att visa var lägenheter, villor, skolorna och mycket annat finns. För detta behövs en ordentlig "welcomeservice" i kommunen.

Linda Frohm säger vidare att det är viktigt att hantera rekrytering av flera människor på en gång, på samma sätt:

– Så fort vi behöver mer än människa till en viss profession så är det lätt att glömma bort individen. Även om den rekryterade är en av tio, så är behoven att komma in i ett sammanhang och en gemenskap de samma. 

– Vi kan också rekrytera människor i utbildning. De gör praktik, de trivs och vi trivs. Då kan arbetsgivaren presentera ett anställningsavtal med orden "förutsatt att du klarar de återstående delarna i utbildningen så är du välkommen att börja jobba här det här datumet, den här tiden och med den här lönen".

– Det är ingen partipolitik i detta, jag önskar att vi kan ta till oss detta brett, säger Linda Frohm.

På kommunfullmäktiges sammanträde kommande måndag har Moderaterna en motion i den här frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!