– Det ska bli jätteroligt att återse kära kollegor och vänner som jag älskar att spela tillsammans med. Konserten är som ett kärleksbarn, säger hon.

Samarbetet bygger på den vänskap Lisa Nilsson och Joakim Milder, konstnärlig ledare för NBB, odlat under många år.

– Vi har verkligen längtat efter att spela tillsammans och har satt ihop en konsert med kompositörer vi gillar. Det blir allt från brasiliansk musik till engelsk syntpop men med ett storbands blås, säger hon.

Artikelbild

| Bara en av Lisa Nilssons egna låtar Full måne ingår i repertoaren till lördagens konsert. - När jag skrev låten en natt i Rio de Janeiro år 2005 föreställde jag mig att den skulle framflöras med ett storband. Så blev det inte, snarare blev Full måne minimalistisk på skivan", så nu äntligen kommer den att framföras med fullt blås, säger hon.

Lisa Nilsson som under sin långa karriär släppt 13 skivor och även jobbat som skådespelare har under våren spelat sin egen teaterföreställning "Kvinnan som är jag" på Rival i Stockholm. Något hon kommer att fortsätta med under hösten för att sedan ge sig ut på turné våren 2020.

Under sommaren kommer hon bara göra några udda konserter tillsammans med gitarristen Mattias Torell.

– Jag jobbar bara mina barnfria veckor. Det är min policy. Det är en sådan kort och spännande tid man har tillsammans med sina barn. Därför vill jag vara mamma på heltid när de är hos mig till den dagen de tröttnar på mig, säger hon.

Lisa Nilsson, som var en tongivande röst i metoo-uppropet #tystnad tagning#, lyfter bland annat den frågan i föreställningen "Kvinnan som är jag".

– Det har hänt en hel del sedan metoo-uppropet. Inte minst att människor blivit medvetna om problemet med diskriminering, förminskande och sexuella trakasserier. Det har skett en attitydförändring som landat högt i den politiska nivån. Och då kan det skapas reella förändringar, inte minst har även musikbranschen blivit genusmedveten. Detta är frågor som var en blind fläck när jag växte upp på 80-talet.

Hon beskriver det som ett stimulerande men dränerande arbete, eftersom ojämställdhet handlar om en stor och skör process.

– Jag, personligen, vill skapa förändring genom ett tålmodigt och pedagogiskt arbete. Min förhoppning är att genom att berätta att jag själv varit drabbad av, exempelvis sexistiska kommenterar som ung i en skivstudio, skapas en medvetenhet som kan få människor att tänka efter. Det vill jag använda mitt mediala utrymme till, säger hon.

Fotnot: Lisa Nilsson och Norrbotten Big Band håller konsert under Kalottjazz och blues som börjar fredag den 28 juni i Haparanda och Torneå.