Sex veckor senare återfinns hennes sargade kvarlevor utanför Gällivare.
Nu har Carolin-fallet blivit till en dramadokumentär i bokform som släpps idag, skriven av Norrbottens-Kurirens journalist Peter Johansson.
– Det var ett fall som berörde mig djupt och var också det största fall jag bevakat som kriminalreporter. Det utspelade sig i mina gamla hemtrakter och den som dömdes för mordet var en vanlig, tidigare ostraffad familjefar – en man mitt bland oss alla. Det väckte mitt intresse. Jag menar, vad får en vanlig människa att göra så illa, säger han.
Vad som egentligen hände Carolin Stenvall har inte till fullo kunnat klarläggas eftersom den morddömdes redogörelse inte överensstämmer med de rättsmedicinska och kriminaltekniska fynden. Men från att man hittade hennes övergivna Ford Focus vid rastplatsen Stenbron fram till och med att den senare dömda gällivarebon Toni Alldén pekat ut var han lämnat kvarlevorna avtäcktes en hemlighet bortom det sannolika. Hon hade skador i huvudet, var skjuten två gånger, gärningsmannen hade transporterat runt kroppen och försökte slutligen bränna upp den.
– De rättsmedicinska och kriminaltekniska fynden pekar mot att Carolin Stenvall var vid livet när Alldén sköt henne i ryggen och huvudet, medan försvaret hävdade att hon redan var död när skotten avlossades. Men det finns bara två personer som med säkerhet vet vad som hände och en av dem är död. Jag vill säga att min bok ”Rastplats 58” kommer så nära sanningen man bara kan komma, säger Peter Johansson.
Han tillhör dem som bevakade mordet och senare också den efterföljande rättegången som han beskriver som en oerhört tragisk historia med offer på båda sidorna eftersom det handlar om en familjefar.
– Under rättegången påmindes jag verkligen om att det handlade om en ung tjej som aldrig kom fram till sin arbetsintervju, en tjej människor i hennes närhet beskrev som jättefin. Under själva nyhetsjakten, innan vi visste vad som hänt, var jag nämligen främst irriterad på att en av kvällstidningarna hela tiden hann före lokalpressen. Det visade sig också senare att någon på polishuset i Gällivare läckte information.
”Rastplats 58” bygger på fakta från förundersökningen. Peter Johansson har också djupintervjuat 15 personer där förhörsledarna John Niva och Hans Olov Landström är mycket betydelsebärande för slutresultatet tillsammans med åklagare och förundersökningsledare, men han har också dramatiserat vissa händelser där det fortfarande finns frågetecken. Det menar han är också den stora skillnaden mellan att vara reporter och författare.
– En journalist ska skriva sakligt. I bokform kan jag berätta bredare och lägga till känslor. Exempelvis kan en rättegång vara oerhört dramatisk men även spännande. Det utvecklar jag i min bok.
Idén om att skriva om just Carolin-fallet har han burit på länge, men det var först när hans tidigare granne berättade att han tillsammans med sin hund var med om att hitta den blodiga bilmattan som blev ett avgörande fynd för fallets lösning, som han bestämde sig. Och ett litet arv efter hans mor möjliggjorde att han kunde ta tjänstledigt från jobbet som journalist och skriva. Ett halvår senare låg hans manus klart.
– Det intressanta har varit att verkligen få gå på djupet. Jag presenterar också några nyheter som aldrig tidigare publicerats, bland annat bildmaterial.
Han betonar att alla inblandade är informerade om att det kommer en bok om mordet på Carolin Stenvall.
– En av mina drivkrafter har varit att slå hål på skrönor och osanningar som florerar där exempelvis oskyldiga pekats ut, säger Peter Johansson.