Inger Thurfjell från Luleå och Regina Veräjä från Pajala gick kursen ”Skapande svenska” tillsammans på universitetet för ett tiotal år sedan. De gillade varandra redan då, men tappade kontakten efteråt.
– Däremot har jag ju alltid haft ett varmt öga för Inger Thurfjells konst och har sett hennes bilder ibland genom åren, berättar Regina Veräjä.
Hon själv har arbetat som journalist och dramatiker. Hon har bland annat skrivit för Tornedalsteatern, men aldrig tidigare någon bok.
Inger Thurfjell i sin tur har alltid varit intresserad av att teckna och måla, men tänkte att man måste utbilda sig till ”ett riktigt yrke” och tjäna pengar. Först efter att hon hade bildat familj och fått barn, 2005, bestämde hon sig för att söka in på Sunderby folkhögskolas konstlinje, där hon gick i tre år.
– Efter det bestämde jag mig för att jobba mer aktivt som konstnär, berättar hon.
När Regina Veräjä ringde och frågade om hon ville illustrera boken blev hon glad.
– Jag hade ju aldrig gjort något sådant i hela mitt liv och det kändes roligt.
Hon läste texterna om och om igen tills bilder av karaktärerna kom till henne. Hon satte igång att måla och skickade bilderna till Regina Veräjä som skickade tillbaka nya texter. Två år senare var de färdiga.
– Boken har vuxit fram med texter och bilder. Det var ett jättetrevligt sätt att jobba på, säger Inger Thurfjell.
Novellsamlingen handlar om ett litet antal människor som bor på en plats kallad Byn.
– Deras tillvaro är till synes ganska enkel. Kanske skulle man rent utav kunna kalla den för händelselös, men för dem är det jordens nav. Hur de förhåller sig till varandra och till den här platsen är vad det hela handlar om, berättar Regina Veräjä.
Boken är skriven på svenska med vissa fraser på meänkieli insprängda, så det går att gissa sig till att platsen ligger i Tornedalen.
– Många säger att det är humor i den, men det finns också lite mörkare stråk i handlingen, säger Regina Veräjä.
Totalt är det nio noveller, som var och en fungerar som fristående berättelser, samtidigt som det finns en röd tråd som binder ihop dem.
– Det finns en person som heter Hilkka Hannu som är någon sorts huvudperson. Mycket utspelar sig kring henne och i hennes hem. Hilkka är en ganska rådig person och ganska pragmatisk, samtidigt som hon också ömmar mycket för dem som finns runtomkring henne, berättar Regina Veräjä.
Boken är utgiven på Ordfirman och till våren planerar duon en gemensam berättarturné.