I tisdagskväll gästade hon Kontext - litterär scen i Luleå och konstaterar att hennes bok "Pojkarna" landat klockrent i debatten #metto.
– Jag har fått en sorts upprättelse, säger hon på plats i Ebenser.
Boken "Pojkarna" handlar i korta drag om tre flickor som via en magisk blomsaft kan förvandlas till pojkar och vilken värld som då uppenbaras för dem. Boken kom ut 2011 och beskriver en skitig högstadiesexism.
– Då upplevde jag att det var svårt att kliva fram och säga att sexismen ser precis ut som det jag beskriver i boken. Nu när #metto briserat är den högaktuell, ytterligare en röst bland många röster, säger hon.
För det är just gränser hon testar i sitt författarskap. Så också i boken "När hundarna kommer" som kom ut 2015. I centrum en kärlekshistoria som kommer ur kurs mellan tonåringarna Ester och Isak. Två människor som inte trodde att kärleken var för dem men som drabbas av en närmast gränslös förälskelse. Men så sker ett mord – Isaks lillebror Anton som dragits in i nynazistiska kretsar sparkar ihjäl en annan tonåring.
Historien är hämtad ur verkligheten, delvis inspirerad av mordet på John Hron som skedde när Jessica Schiefauer var 17 år.
– Jag är uppväxt i Kungälv och vi gick i samma skolor. Och ja, jag var själv flickvän till en storebror vars syskon inblanad i mordet, men jag vill betona att boken inte skildrar vad som hände den familjen. Jag har studerat rättsfall från hela landet med samma förtecken. Det finns obehagligt många och händelseförloppen är skrämmande lika. Det handlar om unga, ensamma människor som bär på en djup önskan att tillhöra och bli sedda, även om tillhörigheten kommer villkorad.
Och när sedan en filmsekvens ur Marianne Söderberg och Jan-Olof Granqvists filmprojekt "Klassrummet" visas – en scen där nyanlända elever fått läsa hennes bok "När hundarna kommer" och sedan diskuterar under rubriken "Ung kärlek i världen" är Jessica Schiefauer djupt berörd.
– Detta är essensen av mitt författarskap. Jag vill få människor att tänka efter. Det handlar om det goda samtalet.