Klockan 11 på förmiddagen ställer sig Bruno Öqvist, 72 år, trubadur och författare till nyutgivna boken ”En blå man”, sig på scenen. Med sig har han Kjell-Peder Johansson som läser dikter ur vännens bok och Gösta Gustafsson som spelar cello.
– Folk har sagt flera gånger att jag måste ge ut mina texter och nu har det blivit av, säger Bruno Öqvist.
Boken har kommit ut på Luleås förre kommunalråd Karl Petersens bokförlag. Han tyckte att texterna var för bra för att bara ligga i byrålådan.
Det är den nionde boken som Karl Petersen ger ut.
– Alla handlar om musik och kultur, berättar han.
Inger Sundström från Sävast går runt bland bokborden och tittar på utbudet. Kanske kan någon av böckerna plockas upp i hennes bokcirkel.
– Jag tycker det är väldigt inspirerande och mycket folk har kommit hit. Och nu blev det så trevligt för jag träffade författaren Tommy Öberg som kommer från samma trakter som jag i Kalix, säger hon.
Vid ett annat bokbord sitter Tsegay Mehari, poet och journalist från Eritrea, och boende i Boden sedan tre år tillbaka.
– Det är en obeskrivlig känsla för mig att vara här på Eyvind-dagarna, säger han.
Under fyra år satt han fängslad i sitt hemland på grund av sitt yrke.
– Man har ingen yttrandefrihet i Eritrea.
Trots att det var strängt förbjudet, lyckades han smuggla in en penna i fängelsecellen och skrev sina dikter på toalettpapper.
– De handlar om livet och mänskliga rättigheter. Frihet, kärlek och saknad efter familjen. Men framförallt om att vara fri, berättar han.
Hans böcker är skrivna på engelska, tigrinja och portugisiska, men målet är att få ge ut dem på svenska.
Författaren David Bergman kommer ursprungligen från Kalix, men bor idag i Enköping, och arbetar som officer. Han har skrivit böckerna ”36 timmar” och uppföljaren ”6 dagar”, där huvudkaraktären är general och heter Johanna Lindström
– Det finns ett antal romaner där Sverige är inblandat i militära konflikter och där svenska militärer beskrivs som helt inkompetenta. Jag tänkte att vi har så många duktiga personer i försvaret, så det måste gå att skriva en bok med militära hjältar, där Sverige faktiskt klarar av någonting, säger han.
Att en officer slår sig på att skriva romaner kan låta lite otippat, men det håller han inte med om. Att vara officer är ett spännande yrke som inspirerar till att skriva.
– Kultur och krigföring hänger ju väldigt nära ihop. Se på Eyvind Johnson, han var aktiv i frivilligrörelsen under kriget och skrev boken ”Soldatens återkomst”.
Ett annat exempel är J.R.R. Tolkien som var fänrik i det brittiska infanteriet under första världskriget.
– Helt klart måste han vara inspirerad av det när han skrev ”Sagan om ringen”.
David Bergman har själv erfarenheter av krig från sin tjänstgöring i Afghanistan. Erfarenheterna bär han med sig när han skriver om ett Sverige i en konflikt- och terrorsituation.
Sara Bergmark Elfgren är aktuell med nya boken Norra Latin och har kommit hit från Stockholm för att berätta om den.
Boken handlar om två flickor på gymnasiet och en legend om en pojke som gick i skolan på 1940-talet.
– Jag brukar kalla det för diskbänksfantasy, för den innehåller väldigt mycket socialrealism. Om hur det är att var ung, om kärlek och vänskap. Men det finns också övernaturliga inslag.
Mycket av den amerikanska ungdomslitteraturen är ganska idealiserad konstaterar hon, med snygga huvudpersoner. Där känns världen inte alltid så verklig.
– Jag vill snarare skriva om en vardag som man kan känna igen sig i som ung i Sverige idag.