– Den som gillar arkitektur bör verkligen åka till denna storstad. Det handlar inte bara om enskilda hus utan hela kvarter bär på en tanke, säger Peo Rask.
Och precis som hans tidigare reseguide till Berlin är boken ”S:t Petersburg – En stad med många ansikten” inte en ordinär reseguide där besökaren guidas till de tio mest sevärda platserna, shoppingen och utelivet. Istället en guide bortom turiststråken, till övergivna platser och en vandring i den svenska arkitekten Fredrik Lidvall (1870-1945) fotspår.
– Många svenskar med borgelig bakgrund emigrerade till Sankt Petersburg istället för att flytta till Stockholm. Det fanns helt enkelt mer pengar i öster, säger Peo Rask.
Fredrik Lidvalls far, skräddaren Johan Petter Lidvall, var en av dem som lämnade Sverige för en ny framtid 1856. I sitt nya hemland träffade han Ida Amalia Felschau och tillsammans fick de åtta barn, sex överlevde till vuxen ålder, en av dem alltså Fredrik som tillskillnad från sina tre bröder inte valde pappans yrke utan utbildade sig till arkitiekt.
– Fredrik Lidvall glömdes bort under Sovjettiden men präglade Sankt Petersburg i början på 1900-talet. Han var en av jugendstilens mästare och gillade den nordiska tanken. Han använde exempelvis finsk granit, trä från Skandinavien och tillverkade ornament av djur och växter från de nordiska länderna i sina byggnader. Han betonade också att han drev en svensk arkitektfirma eftersom det borgade för kvalitet i dåtidens Sankt Petersburg.
I en del av av boken ”S.t Petersburg – En stad med många ansikten” lyfts också ryska poeter och författare fram – många av dem förföljda och tystade av regimen under sin levnad, men som idag har egna museum för litterärt intresserade.
– Författarna är upphöjda – vilket tar uttryck i att alla stora författare som poeten Anna Achmatova och Fjodor Dostojevskij har sina egna museum. Intressanta eftersom de speglar tidsandan.
Förutom reseguiden om Sankt Petersburg ger bokförlaget Black Island Books även ut en fotobok – ”Lana Sators Sovjet”. Dokumentära bilder där arvet från Sovjetunionens tidevarv gestaltas.
– Lana Sator är född två år före Sovjets kollaps och intresserar sig för vad sovjeteran lämnat efter sig i form av övergivna och ofullbordade byggnader, utrangerade krigsmateriel och ideologiska monument.
Flygkyrkogårdar, gamla pråmar, ofullbordade sanatorium, övergivna kulturhus och en raketfabrik är några av de platser Sator dokumenterat. Och till hösten ger bokförlaget ut ytterligare två böcker under temat Ryssland. Men det är en annan berättelse.