Om du sätter dig för att lyssna på Göran Greider och Åsa Linderborg vet du att det inte kommer att saknas åsikter. Det är två debattproffs som levererar analyser och bra citat. När Åsa Linderborg kommenterar Greiders formuleringskonst replikerar han snabbt:
– Vi är två algoritmer som är genialiska.
De har tillsammans skrivit ”Populistiska manifestet” som skulle bestå av 76 teser, men som växte och till slut blev 151 teser i varierande längd. Det handlar om populism, och framför allt vänsterpopulism.
– Vi insåg att populistbegreppet är så skapat att det helst borde skrotas, men det betyder inte att populism inte finns, säger Åsa Linderborg.
Bakgrunden är att populism ofta används som ett skällsord. Men är populism bara av ondo? Och finns det skillnad på vänster- och högerpopulism? Enligt Greider och Linderborg utgörs eliten i högerpopulisternas värld av liberaler, invandrare, journalister medan vänsterpopulister ser att eliten är de som förvaltar och försvarar kapitalet.
Enligt Åsa Linderborg utmärks populister av att de inte pratar ”etablissemangska”, även om Jimmie Åkesson med sin dåliga karisma är ett undantag.
– Han är väldigt svensk i sin framtoning, menar hon.
Diskussion kretsar mycket kring socialdemokratin eftersom det är det dominerande partiet på vänsterkanten. Jonas Sjöstedt har visserligen sagt sig vilja vara populist men det verkar ingen ta på riktigt allvar. I boken står det att socialdemokratins kris inte innebär att det är någon kris för socialdemokratiska värderingar. Kris i politiken alltså. Fast här gör Åsa Linderborg ett förtydligande.
– Jag är inte socialdemokrat, det är jag fan inte.
Det är däremot Greider, som ser att massorganiseringen gjorde arbetarrörelsen stark.
– Den stora bedriften var att bygga upp stora folkliga rörelser, menar han.
Så vad vill populister? Åsa Linderborg menar att det som förenar dem är att människor vill ha ökat inflytande, och det är vad populister lovar. Göran Greider försökte en gång få Stefan Löfven att uttrycka entusiasm över att Bernie Sanders pratade socialism så att det hördes över hela världen, men Löfven gav ett ickesvar.
Här ser Greider och Linderborg en skillnad. Medan etablerade vänsterpolitiker inte pratar socialism är det ett begrepp som finns lägre ner i hierarkin och bland vanligt folk. Enligt Göran Greider kan man prata om socialism på möten men om det sägs i en tv-studion hör upprörda liberaler av sig.
Åsa Linderborg nickar instämmande och menar att klassmedvetandet ökar överallt, till och med i USA, och framför allt bland unga kvinnor i LO-kollektivet.
Åsa Linderborg är också tydlig med att höger-vänsterskalan inte räcker. Vänstern måste ta i de svåra värderingsfrågorna.
– När antirasisterna säger att vi inte ska prata om hederskultur, så kan högerpopulisterna smasha in sina poänger. Vi måste prata om allt, för högerpopulisterna gör det definitivt.