Torsdagen den 15 augusti infaller årets surströmmingspremiär. Med anledning av detta går Livsmedelsverket ut med information om att strömming kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB.

Livsmedelsverket skriver att den strömming som används för tillverkning av surströmming framför allt fiskas i Bottenhavet och Bottenviken. Både strömmingen och andra feta fiskar därifrån innehåller höga halter av just dessa miljögifter.

I övriga EU är det förbjudet att sälja fisk med höga halter av dioxin och PCB, men i Sverige finns det ett undantag.

Det undantaget har dock ett förbehåll att Livsmedelsverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna.

Framför allt finns det ett missförstånd gällande kostråden om miljöavgifter i fisk, menar Livsmedelsverket.

”En vanlig missuppfattning är att kostråden om miljögifter i fisk bara gäller barn och gravida kvinnor, men de gäller i själva verket också ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder”, skriver Livsmedelsverket.

Dioxiner och PCB är miljöavgifter som lagras i kroppen under flera år och förs över till ens barn vid både graviditet och amning, enligt Livsmedelsverket,

”Barn är känsligare för dessa ämnen än vuxna, därför bör barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder inte äta strömming och annan fisk med höga halter av dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta fisken högst en gång per vecka”, skriver Livsmedelsverket.

Rickard Bjerselius är toxikolog på Livsmedelsverket.

– Den som tycker om surströmming vill säkert passa på att äta den nu, men för barn och unga kan det i så fall vara smart att undvika strömming och andra fiskar med höga dioxinhalter under resten av året.