De vilda vågornas vän

Hur stora vågorna är när de når Lofotens kust beror på vilket väder det är ute till havs. Mattias vet hurdana vågorna blir redan flera dagar i förväg.

LOFOTEN2006-08-19 06:00
Att börja surfa kändes som ett naturligt steg efter att ha åkt skate- och snowboard i hela sitt liv. 1999 stack han ned till Kanarieöarna i sex ­månader för att testa. Och blev såld direkt. Sedan dess handlar allt om att tjäna pengar för att kunna surfa.
- Det blev ett helt nytt element, den där ­känslan av viktlöshet, att glida fram på vattnet. Att följa en våg och veta att den har rest hela ­vägen från Island. Och att du är med när den bryter precis innan den når stranden. Ingen våg är den andra lik.

Kritvita stränder
När Mattias kom till Lofoten första gången för att surfa blev han så förtjust i det karga men ändå gröna fjällandskapet med sina kritvita sandstränder och idylliska fiskelägen, att han beslutade sig för att bosätta sig där.
Ett ovanligt val, de flesta svenskar som ­kommer till ögruppen, stannar bara under ­sommarmånaderna. Resten av året är i stort sett bara lokalbefolkningen kvar.
- Svenskarna sticker i augusti. Det är ­verkligen som att släcka ett ljus.
Från en dag till en annan är inte en enda kvar. Då är det ganska ödsligt här.
Havet fascinerar även på andra plan. Det ­ständiga surfandet har fått Mattias att bli ­intresserad av både båtar, fiske och djurliv.
Häromåret gick han havslinjen på folkhög­skolan i Kabelvåg på Lofoten. Han fick bland ­annat lära sig att segla de traditionella båtarna på Lofoten, nordlandsbåtar, en slags vikinga­båtar.

Lockar deltagare från hela världen
Så fort han var ledig stack han ut med surf­ingbrädan. Mest höll han till i den lilla kustorten Unstad, känd för att ha extra bra vågor.
Det var då idén om att undervisa i vågsurfning väcktes. Unstads camping hyrde nämligen ut våtdräkter till besökare som ville testa vågorna.
- Vi kom på att vi kunde börja samarbeta. Att jag kunde hålla kurser medan campingen stod för utrustningen. Och det slog väl ut.
Mattias leder kurser sedan två år tillbaka. Han har deltagare, mest turister, både från ­Norge, Sverige och resten av världen som lockas av det annorlunda konceptet.
En del har själva blivit inbitna surffantaster efter att ha provat. Till och med Mattias mamma Gertrud och ­pappa Hans har fått upp ögonen för sporten. De ska gå en kurs hos Mattias som ett sätt att fira sina 60-årsdagar.
- Är du bara i någorlunda form, kvittar det hur gammal du är. Det går lika bra att surfa ändå. Man har kul även om man inte har så mycket erfarenhet än. Så det blir en del av min present till dem.

Våtdräkt en förutsättning
Undervisningen hålls under sommarmånaderna. Men själv surfar Mattias året runt. Det finns inget väder som avskräcker honom från att dra ut med en bräda.
Är vågorna bra beger han sig ut även när det är minusgrader och snö. Då brukar det vara runt fyra grader i vattnet.
- Våtdräkterna är så bra nuförtiden, så det är inga problem alls. Det är i så fall värre när man ska stå i snön och byta om efteråt. Då är det kallt.
Mattias arbetar också som guide och båt­förare. Med stora snabba gummibåtar tar han med turister ut till en grotta i Refsvika, för att visa dem de 3.000 år gamla grottmålningarna som döljer sig där.

Fiskar torsk under vintern
Under vintern jobbar han som fiskare. Lofoten är känt för sitt torskfiske.
Fisket är som mest intensivt från januari till april, då torsken beger sig söderut från Barents hav i norr för att leka. Mattias jobbar på en av de lokala kustfiskebåtarna.
- Det är ett spännande sätt att få lära känna lokalbefolkningen. Dessutom vet jag att jag alltid vill arbeta med sådant som har med havet att göra.
Ganska lustigt egentligen om man betänker att jag är uppvuxen i Lapplands inland. Han ler.
Surfintresset har genom åren lett till ett otal resor runt om i världen.

Möte med lekfulla delfiner
Mattias har surfat i Australien, på Nya Zeeland, i Indonesien, Kalifornien, Spanien och Frankrike. Det har inträffat en rad oväntade upplevelser. Som den gången när han och ett par kompisar surfade vid en ödslig strand i Australien och plötsligt en flock lekfulla delfiner dök upp.
- Det märktes att de ville visa upp sig. Tre stycken kunde komma emot mig i full fart och plötsligt, när de var mindre än en meter ifrån, svängde en av dem av till vänster, den andra till höger, medan den tredje simmade under mig. Det var en mäktig känsla.
Namn: Mattias Hörnquist.
Ålder: 29 år.
Familj: nej, det skulle vara fem surfbrädor i så fall.
Bor: i det lilla fiskesamhället Ramberg på Lofoten i Nordnorge.
Yrke: surfinstruktör, fiskare, båtförare och guide.
Aktuell: håller kurser i arktisk vågsurfning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!