Lokala filmskaparen gör komedidebut

Med sin nya film "Donatorn" vill Pauli Raitaniemi frambringa skratt ur ett annars allvarligt ämne.

Pekka Ketonen som "Ante" i Pauli Raitaniemis nya film "Donatorn".

Pekka Ketonen som "Ante" i Pauli Raitaniemis nya film "Donatorn".

Foto: Pauli Raitaniemi

Gällivare kommun2019-11-12 09:44

Filmskaparen Pauli Raitaniemi från Gällivare hade gjort flera kortfilmer innan första långfilmen ”GulagX” hade premiär 2017, en äventyrsfilm som utspelade sig i framtiden. När nu andra långfilmen snart har premiär är det dags för en komedi. ”Donatorn” handlar om Nina som är singel och drömmer om att skaffa barn, men hennes biologiska klocka tickar. Då konstgjord befruktning är för dyrt kommer Nina på att kompisen Ante är spermadonator och lurar honom till en retreat över helgen i hopp om att sköta befruktningen naturligt.

– Det går inte riktigt som planerat då Ante kanske inte är så van vid riktiga kvinnor. Även om filmen skildrar ett ämne som verkligen är värt att tas på allvar så är tanken att kunna skratta åt det och belysa det från olika håll, säger Pauli Raitaniemi.

Pauli Raitaniemi har själv filmat, regisserat och skrivit manus till filmen som nästan uteslutande är inspelad i Gällivare och har nästintill enbart lokala skådespelare i rollerna.

– Pekka Ketonen är en finsk professionell skådespelare som är med, samtidigt är han en kompis till mig som jag känner sen barnsben. Sen är det smidigt att använda lokala skådespelare och jag måste säga att jag hittat jätteduktiga sådana. Det finns otroligt mycket talang lokalt och det vill jag gärna lyfta fram, säger Pauli Raitaniemi.

Filmen har premiär den 21 november på Blå Forell i Gällivare och kommer sedan visas den 5 december i Pajala.

– Det blir jättekul men det är alltid nervöst och man undrar hur folk kommer att reagera. Men hittills har jag bara fått goda indikationer, säger Pauli Raitaniemi.

Pauli Raitaniemi har själv skrivit manus, filmat och regisserat filmen.
Pauli Raitaniemi har själv skrivit manus, filmat och regisserat filmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!