Skoljoggen är en årlig tradition på många skolor. I över trettio år har Skoljoggen arrangerats på olika platser i Sverige. Det ger barnen en rolig dag med motion och samtidigt passar Svenska Skolidrottsförbundet, som står bakom dagen, att samla in pengar med Springslanten. Barnens föräldrar kan skänka en slant till en frivilligorganisation.
– I år går det till SOS Barnbyar i Bouari Centralafrikanska republiken. Men tidigare år har det ofta varit till BRIS, säger Anne-Maj Palo som är lärare på Munkebergsskolan.
Hon säger att Munkebergsskolan har det väl förspänt när det kommer till att arrangera Skoljoggen.
– Det är en sådan fantastisk natur här i området. Och barnen behöver aldrig gå ut i trafiken. De springer genom skogen ända bort till Tunaskolan och sedan kommer de tillbaka längs med vattnet. Jag har mätt hur långt de får springa och det blir 2,9 kilometer, säger hon.
Skoljoggens firar sitt 34:e år i år, och ska genomföras den 14 september. Men det passar inte alla skolor att arrangera dagen på just det datumet så det varierar från skola till skola. På Munkebergsskolan började loppet med en gemensam uppvärmning till musik. Anders Nyberg är lärare på skolan och stod vid startlinjen för att släppa iväg löparna.
– Årskurs 3 får nummerlappar och kommer att springa på tid. De lägre årskurserna går eller springer tillsammans med personalen, och det finns också pedagoger ute i spåret för att se att alla springer rätt, säger han.
Elliot Asplund går i trean och sprang loppet på tid. Det är fjärde gången han springer Skoljoggen och han tycker att det är roligt.
– Det var kul. Men jag gjorde illa foten efter halva vägen. Jag har lite kramp fortfarande, säger han.