Allstarpersonal kritisk

Personalen på Allstar är mycket kritisk till kommunens beslut att dra in krogens alkoholtillstånd.
- Här är det inte stökigt, säger Sara Lindström.

"JÄTTETRÅKIGT". Linnea Lundström och Sara Lindström är besvikna och förvånade över beslutet att dra in serverinsgtillståndet på Allstar, deras arbetsplats. "Här är det inte stökigt", säger de.

"JÄTTETRÅKIGT". Linnea Lundström och Sara Lindström är besvikna och förvånade över beslutet att dra in serverinsgtillståndet på Allstar, deras arbetsplats. "Här är det inte stökigt", säger de.

Foto: Roland S Lundström

Luleå. 2011-03-30 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Samma kväll som politikerna beslöt att dra in tillståndet samlades Allstars personal till möte. Sara Lindström är ansvarig på Allstar.

- Vi trodde in i det sista att vi skulle få behålla tillståndet. Alla är jätteförvånade, vi känner inte igen oss i beskrivningen att det skulle vara osämja och stök här, säger hon och svarar på frågan vad som händer nu:

- Vi får ju stänga.

Sara Lindström har elva år i branschen och har bland annat jobbat på krogar i Stockholm och kan jämföra.

- Här är det en walk in the park, säger hon.

Tråkigt
Linnea Lundström har arbetat på Allstar som servitris och bartender i snart 18 månader.

- Det är jättetråkigt, det tycker alla. Vi trodde inte att det skulle bli såhär, det var så vaga grunder för beslutet, säger hon och tillägger:

- Det är inte bara personalen som tycker så, många andra tycker också att det är tråkigt att stans populäraste restaurang och nattklubb måste stänga.

Linnea ska jobba "på båten" (Färjan) i sommar men i höst vet hon inte hur det ska bli.

- Jag blir väl utan jobb, det blir ju spännande, säger hon med ironi.

Den risken delar hon med 17 fast anställda på Allstar. Till det kommer ett 30-tal personer som jobbar som timanställda efter behov, allt från några få till 40 timmar i veckan.

Skärpt kraven
De två berättar att de är utbildade i ansvarsfull alkoholservering men beskriver svårigheterna att avgöra när en gäst fått nog.

- De skärper sig jättemycket när de kommer fram till baren och det gör de även när de ska förbi vakterna i dörren, säger Linnea.

Ett nej innebär ofta en ilsken gäst som öser ovett.

- Man blir arg men jag har inget val, säger hon.

Sara Lindström berättar att krogen skärpt kraven på nykterhet, särskilt i insläppet.

- Det är betydligt fler som avvisas där nu, det är stor gallring i dörren, säger hon.

Kommunens beslut att återkalla Allstars serveringstillstånd gäller med omedelbar verkan.

- Men det är inte samma sak som att det gäller i samma ögonblick som beslutet fattas, säger Inger Fältros Lundgren, kommunjurist.

Överklaga
Först måste beslutet delges Restaurangbolaget i Luleå AB. Det sker i slutet av denna vecka eller i början av nästa. Först då kan bolaget överklaga samt begära inhibition av beslutet, detta för att kunna servera alkohol under tiden som Förvaltningsrätten behandlar fallet. Enligt domstolens chef, lagman Victoria Bäckström, så har man inte fattat beslut om överklagan av den varning som Allstar fick i december.

- Det är ett öppet mål ännu, säger Bäckström.

Slagsmål
Den varning som då utdelades berodde på ett slagsmål på Allstar 2010. Kommunens beslut i måndags grundar sig även på försenade inbetalningar av skatter samt en polisrapport från februari. I den skildrar två civilklädda poliser att de bevittnat två överberusade gäster bli serverade mer alkohol samt ett bråk på Allstar.

Krogen har cirka 3.000 gäster i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om