Allt fler lärare lämnar yrket

Alltmedan Statistiska centralbyrån varnar om lärarbrist och platser på lärarutbildningen i Luleå gapar tomma väljer många utbildade lärare att lämna yrket - så många som en av sex.

transport i stället. Efter 13 år som lärare valde Lennart Sjölund att börja jobba med transporter i stället. "När man vaknar på nätterna      av att man tänker på jobbet är det kanske dags att ta en paus", säger han.Foto: Petra Isaksson

transport i stället. Efter 13 år som lärare valde Lennart Sjölund att börja jobba med transporter i stället. "När man vaknar på nätterna av att man tänker på jobbet är det kanske dags att ta en paus", säger han.Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

Luleå. 2012-08-02 06:00

- Jag vill absolut inte svartmåla läraryrket, men när man vaknar på nätterna av att man tänker på jobbet är det kanske dags att ta en paus, säger Lennart Sjölund, före detta grundskollärare.

Sammanlagt 37.500 lärare, eller 16 procent av yrkeskåren, arbetar i dag med något annat än utbildning, och enligt Lärarförbundet är det vanligast i norra Sverige och Stockholm.

Lämnade jobbet
Lennart Sjölund lämnade i februari sitt jobb på Måttsundsskolan för att bli transportledare på Kalles bud och transport i Luleå. Han trivdes under sina 13 år som lärare i matte, NO och idrott, men medger att det finns problem i arbetssituationen som bör åtgärdas.

- Jag tror att den svenska skolan är på väg att bli bättre, men man kan inte uppfinna hjulet samtidigt som det ska snurra. De senaste åren har lärare fått ta ett allt större ansvar vilket gör att man måste ge 110 procent hela tiden för att klara jobbet, säger Lennart Sjölund.

Framför allt handlar förändringarna enligt Sjölund om att man dragit ner på de administrativa tjänsterna inom skolan, vilket innebär att lärarna måste sköta också det utöver sitt arbete med eleverna.

- Man har ansvar för ett antal barn och vill ge dem vad de behöver, men för att hinna med det måste man jobba utanför arbetstid, säger Lennart Sjölund.

Inte en flykt
På Kalles bud och transport trivs han som fisken i vattnet - här kan man stänga om sig i lunchrummet i stället för att konstant handskas med elever och föräldrar, och företagsbudgeten är till skillnad från skolans inte alltför snålt tilltagen. Men han är ändå inte främmande för att återvända till sitt tidigare yrke.

- Jag har alltid trivts som lärare - det har varit underbart. Det här har inte varit en flykt, säger han.

Om han återvänder ser han dock gärna att det skett några förändringar i arbetssituationen.

- Man måste göra arbetet mer drägligt, så att man slipper att vakna på nätterna. Det handlar också om att höja läraryrkets status, förbättra arbetsmiljön och kunna erbjuda en lön som motsvarar det arbete man utför.

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, måste man fram till 2020 rekrytera 81 000 nya grundskollärare, förskollärare och gymnasielärare. Statistiska centralbyrån uppskattar att lärarbristen vid det laget kommer att vara 46 500 personer.

Källa: SKL, Lärarförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om