Ett offer för fifflet i Panaxia

Apoteket Tärnan på Storheden är en av många butiker som drabbas av Panaxias konkurs.
- En veckas dagskassa är försvunnen, säger ägaren Charlotte Fors.

DRABBAD AV PANAXIA. Apotekaren Charlotte Fors, som bland annat äger apoteket Tärnan på Storheden i Luleå, har drabbats av förluster på grund av Panaxia. "Att det här får ske i Sverige är helt ofattbart" säger hon om värdetransportföretagets agerande.

DRABBAD AV PANAXIA. Apotekaren Charlotte Fors, som bland annat äger apoteket Tärnan på Storheden i Luleå, har drabbats av förluster på grund av Panaxia. "Att det här får ske i Sverige är helt ofattbart" säger hon om värdetransportföretagets agerande.

Foto: Fotograf saknas!

Luleå. 2012-09-27 06:00

Charlotte Fors äger och driver apoteket Tärnan på Storheden i Luleå och två apotek i Stockholm inom Apoteksgruppen. Alla hennes tre apotek har drabbats av förluster i samband med värdetransportföretaget Panaxias konkurs.

- Jag vill inte uppge några summor av säkerhetsskäl, säger Charlotte Fors.

Det är dagskassorna som samlades in veckan innan Panaxia försattes i konkurs som saknas. Charlotte Fors säger att hon fått kvitto på dagskassorna men några pengar har inte satts in på kontot. Sedan konkursförvaltaren övertog driften av Panaxia har det inte försvunnit några pengar.

Rör det sig om betydande belopp?

- Ja, det är det. Sedan har vi tur ändå, eftersom landstinget står för de receptbelagda läkemedlen. Det hade kunnat vara värre om jag hade fått ta hela kostnaden, säger Charlotte Fors.

Minimal chans
Det är ingen risk att hennes apotek går i konkurs på grund av detta, betonar hon, men förlusten är ändå kännbar. Utsikten att få igen pengar från konkursboet bedömer hon som minimal.

- Den är nog minimal med tanke på hur mycket pengar som är borta, säger Charlotte Fors.

Enligt Panaxias konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson på advokatfirman Lindahl saknas "betydande belopp" från de kontantdepåer och uppräkningscentraler dit företagets kunder levererat dagskassor och kontanter. Enligt Svensk Handels uppskattningar kan det röra sig om upp emot en halv miljard kronor. Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning för att utreda om brott begåtts.

- Vi kommer att göra en polisanmälan, säger Charlotte Fors.


Hon tycker att tillsynen och granskningen av värdetransportföretagen borde skärpas.

- Vad är det som säger att det här inte kan hända igen? säger Charlotte Fors.

Ta sitt ansvar
Upphandlingen av Panaxia har gjorts av Apoteksgruppen. De enskilda apotekarna har varit tvungna att använda sig av Panaxias tjänster.

- Vi har fört fram att vi tycker att Apoteksgruppen ska ta sitt ansvar. Vi får skjuta upp hyran och avvakta med en faktura. Det är det enda de har gjort för oss, säger Charlotte Fors.

Panaxia har också anlitats av flera stora rikstäckande detaljhandelskedjor som har butiker i länet, Apoteket AB och cirka 250 bensinhandlare i Sverige för värdetransporter, kontanthantering, medicintransporter, bevakning och övervakning. Apoteket AB har nu utsett Tamro att sköta varutransporterna och Loomis att sköta värdetransporterna.

Panaxia försattes i konkurs den 5 september. Bakom konkursen ligger en avskrivning på 200 miljoner kronor som bolaget tvingades göra i delårsrapporten för andra kvartalet, bland annat som en följd av misstänkta bokföringsbrott av två tidigare chefer i bolaget.

Två dagar efter konkursen kontaktade konkursförvaltaren Ekobrottsmyndigheten sedan det stått klart att "betydande" belopp saknades från ett konto där pengar satts in före konkursen.

Konkursförvaltaren beslutade den 24 september att omedelbart börja avveckla all verksamhet, eftersom det inte gått att hitta någon köpare. Panaxias sista hämtning sker måndagen den 1 oktober. Därefter måste kunderna hitta andra alternativ.

Panaxia sköter om påfyllningen av kontanter i de fristående uttagsautomater som tillhör Kontanten AB. Kontanten har tio uttagsautomater i länet. Källa: TT, Panaxia, konkursförvaltaren, Kontanten AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om