Vilka vårdanställda har gått in i min journal? Den här frågan ställer allt fler norrbottningar till landstinget. Anledningen är Kurirens avslöjande att åtta anställda gått in i en patients journal trots att de inte hade rätt till det.
- Normalt har vi ett par förfrågningar i månaden men sedan Kuriren skrev om de åtta anställda på Sunderby sjukhus har väldigt många hört av sig, säger Jörgen Johansson som är landstingets personuppgiftsombud.
Patientens rätt
De här personerna har begärt att få ut logglistor på vilka vårdanställda som tagit del av deras journaler, en rätt som alla patienter har.
Jörgen Johansson är landstingets arkivarie men också personuppgiftsombud och har kunskaper om den juridik som bland annat gäller för sjukjournaler och så kal-lade logglistor. Det handlar alltså om förteckning över dem som gått in i en sjukjournal.
Varje klinik utgör en sekretessenhet. För att få ut logglistor måste därför en person tala om vilken eller vilka kliniker som han eller hon har vårdats på.
Det tar upp till två veckor att få listorna som är avgiftsfria. Men det finns undantag: om listorna är på mer än tio sidor kostar det 100 kronor.
Samtliga journalläsare
- Logglistorna innehåller uppgifter om samtliga personer som tagit del av journalen. Vi har översatt koderna så att namnen står i klartext. I personförteckningen ingår alla personer som haft med journalen att göra.
Det kan handla om läkare, sjuksköterskor och läkarsekreterare.
- För att få exakt rätt information kan man tvingas tala med verksamhetschefen. Han eller hon kan berätta om en vårdpersonal haft en arbetsrelation till patienten och därför haft rätt att gå in i sjukjournalen, säger Jörgen Johansson.
Fotnot: Brott mot patientdatalagen kallas dataintrång och kan ge upp till två års fängelse.