Kirunafestivalen är sämst på jämställdhet av de tre festivalerna Kuriren tittat på. Viktor Mattson, festivalchef på Kirunafestivalen, säger att det främst beror på branschen.
- Det är fler killar som slagit sig fram hårdare och det är någonting som vi inte kan påverka.
Är ni nöjda med bara 17 procent kvinnliga akter?
- Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på siffror. Vi har bokat Loreen och
Veronica Maggio, två av de mest inflytelserika kvinnorna i musik Sverige. Det ärviktigt med jämställt samhälle precis som det är viktigt med en jämställd festival men det är väldigt svårt att ta hänsyn till alla aspekter när man bokar.
Marknaden styr
Leif Renholm som bokat artisterna till Luleåkalaset säger att det är det dåliga utbudet av kvinnliga artister på bokningsbolagens listor som styr.
Vad gör Luleåkalaset för att det ska bli mer jämställt på scenerna?
- Vi kan inte göra mer än vad vi gör, vi kan bara jobba med det som finns i utbudet. Sen gör vi inte det här för ro skull, det är marknaden som styr.
Leif Renholm ser inte några jämlika festivalscener i den närmaste framtiden.
- Jag vet inte hur det ska gå till. När det totala utbudet ser ut som det gör och vi har tre festivaler i Norrbotten som inte ska ha samma bokningar så ser jag inte någon bra väg att gå.
Fredrik Johansson, festivalchef på Piteå dansar och ler, tycker inte att siffrorna för årets festival ser bra ut men lägger också stor del av ansvaret på bokningsbolagen.
- Sen måste vi tänka på vilka som drar mest folk, det ska man inte sticka under stol med.
Menar du att kvinnliga artister inte drar lika mycket folk?
- Nej, inte alls, men just i år har det sett ut så här på bokningsbolagens listor.
Anders Larsson, vd påbokningsbolaget United Stage som arbetar med bland
andra Loreen, säger till Norrbottens-Kuriren:
- Det är mycket riktigt att vi inte har 50/50 på våralistor. Men den här sommaren har vi rätt stort utbud av kvinnliga artister som inte spelar på alla festivaler, så nog har festivalerna kunnat boka fler kvinnliga artister.