Nobla festligheter för högstadieelever

Glitter, glamour och trerättersmiddag. Och en hel del nya kunskaper om Alfred Nobel. För tolfte året i rad var det dags för den årliga Nobelfesten för högstadieelever.

FESTKLÄDDA. Nora Eueler, till vänster och Emelie Hedqvist hade feststassen på.

FESTKLÄDDA. Nora Eueler, till vänster och Emelie Hedqvist hade feststassen på.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå. 2011-12-09 06:00

Förberedelserna har pågått sedan i november. På torsdagskvällen var det äntligen fest. Åttorna lagade maten,
niorna satt till bords och blev serverade. Alla elever har fått läras sig om Alfred Nobel och priserna som delas ut.

I år var det lite speciellt, då festen hölls i kvarteret Örnen på Residensskolan. Tidigare har Nobelmiddagen hållits på numera nedlagda Bergviksskolan.

Mexikanskt tema
Det var en hel del att stå
i ute i köket, när ett 30-tal portioner av varje rätt skulle förberedas, läggas upp och serveras. Temat för middagen var mexikanskt.

- Jag tänkte när vi flyttade hit att detta med Nobelfesten skulle försvinna. Men det första åttorna frågade i höstas var "när ska vi ha Nobelfest?" berättade hemkunskapsläraren Eija Metsävainio.

Fixade varmrätt
Moa Olsson och Betty Callne lade sista handen vid varmrätten. En härlig doft spred sig i köket.

- Det är kyckling med
tomatsås, eller salsa. Vi håller på att fixa riset också, det har vi färgat gult med gurkmeja, förklarade Moa Olsson.

- Vi har ganska bra koll, försäkrade Betty Callne.

"Det ska bli jättekul"
Emelie Hedqvist och Nora Euler var helt enkelt urtjusiga i sina festklänningar och frisyrer.

- Det ska bli jättekul. Jag har varit och fixat frisyren och sminket. Efter middagen är det dans, vi ska dansa vals, foxtrot och bugg, som vi har fått lära oss på idrottslektionerna, sade Emelie Hedqvist.

Förrätt: Tortillasnittar på salladsbädd.

Varmrätt: Mexikansk kycklinggryta med ris, serveras med sallad.

Dessert: Chokladpannacotta med vispad grädde och hallon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om