Anja Johansson skeptisk till kravet

Anja Johansson, stadsbyggnadsnämndens ordförande, är skeptisk till kravet att ansluta alla fastighetsägare i Norra Sunderbyn till kommunalt VA.

Anja Johansson (S) är skeptisk till kravet att ansluta alla fastighetsägare i Norra Sunderbyn till kommunalt VA.
"Vi håller oss till den VA-plan vi har beslutat" säger hon.

Anja Johansson (S) är skeptisk till kravet att ansluta alla fastighetsägare i Norra Sunderbyn till kommunalt VA. "Vi håller oss till den VA-plan vi har beslutat" säger hon.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2019-11-20 11:25

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson (S) reser en rad invändningar mot att ansluta alla fastigheter i Norra Sunderbyn till kommunalt VA, trots att stadsbyggnadsnämnden beslutat att bygga en 2,5 kilometer lång ny avloppsledning i byn, bygga en pumpstation och dra en två kilometer lång sjöledning över till Avans reningsverk.

– För att man ska kunna ta in dem måste man ändra verksamhetsområdet. Börjar vi titta på dem hamnar vi på andra ställen i kommunen där det finns samma frågeställning, säger Anja Johansson. 

Nämndsinitiativet diskuterades på arbetsutskottets möte men något beslut togs inte. Man var överens om att förvaltningens förslag måste kompletteras. Det innebär att beslut troligen inte kan tas förrän efter årsskiftet.

– Vi vill ha ett bättre beslutsunderlag. Hur mycket skulle det kosta om vi sade ja och vad får det för konsekvenser för övriga områden i kommunen, säger Anja Johansson.

– Jag förstår fastighetsägarna, att man vill att vi ska gräva fram till tomtgränsen. Det kommer att finnas fyra anslutningspunkter i byn, då måste de själva se till att gräva sig dit, säger Anja Johansson.

Hon tillägger att fastighetsägare inte alltid vill att deras fastigheter ska ingå i verksamhetsområde för kommunalt VA, om de har godkända enskilda anläggningar.

– Det är ju inte gratis att ansluta sig till kommunalt VA, det kostar 130 000-140 000 kronor. Vi håller oss till den VA-plan vi har beslutat, säger Anja Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!