Centern: "Viktigt invänta beslut"

Nedlagda Karlsviks förskola och Kyrkbyskolan ska säljas. Delar av oppositionen reserverade sig mot beslutet.

Kyrkyskolans detaljplan ska ändras och fastigheten ska sedan säljas.

Kyrkyskolans detaljplan ska ändras och fastigheten ska sedan säljas.

Foto: Norrbottens-Kuriren

Luleå kommun2019-09-24 15:33

Ärendet behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskott. I första skedet ska detaljplanen ändras så att bostäder eller affärsverksamhet medges för fastigheterna.

Centerpartiet och Vänsterpartiet yrkade på återremiss och reserverade sig sedan mot beslutet. Anledningen är att förvaltningsrätten inte tagit beslut i ärendet om överklagning av skolnedläggningarna.

– Det är viktigt att invänta beslutet. Man borde inte föregå den processen. Oaktat vad man tycker borde man ha respekt för rättsväsendet, sade Centerns gruppledare Carola Lidén.

Socialdemokraterna och Moderaterna stödde beslutet att gå vidare med detaljplanearbetet.

– Det finns en majoritet för besluten och det är viktigt att det inte blir ett vakuum. Vi vill inte stå med tomma lokaler. De ska komma till nytta, sade kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Centern reserverade sig även mot beslutet om ny evenemangsplan. Syftet med planen är att Luleå ska vässa organisationen för att kapa åt sig fler arrangemang.

Carola Lidén reagerade mot att beslutsvägen kortas så att kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar om de sex miljoner som ska användas i stället för kommunstyrelsen.

– Det här är beslut som ska tas på högre nivå. Nu minskar man insynen och därigenom demokratin. Det är fel väg att gå, sade Lidén.

Niklas Nordström anser inte att man rundar demokratin.

– Strategin kommer att fastställas av fullmäktige. I det här fallet är det lämpligt med delegation till arbetsutskottet. Det är som vilken normal delegation som helst.

Karta: Förskola Karlsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!