Döms till fängelse efter rånförsök

En 56-årig hotade man som tiggde med airsoft-pistol och försökte råna honom – döms till fängelse.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå kommun2019-09-26 14:51

Händelsen utspelade sig utanför ICA-kvantum i början av juli när den 56-årige mannen gick fram till en man som satt och tiggde utanför matbutiken. 56-åringen ska ha att sig på huk framför mannen och satt en airsoft-pistol mot hans tinning och haft fingret på avtryckaren. Han ska ha frågat mannen om pengar. Mannen som satt och tiggde visade då att han bara hade 23 kronor i sin mugg och då ska 56-åringen ha krävt honom på 5000 kronor om några dagar annars skulle han skjuta honom. De båda männen var bekanta med varandra sedan tidigare. 

56-åringen har förnekat gärningen.

Tingsrätten bedömer att gärningen är att bedöma som försök till rån och skriver i domen:  "Att brottet inte fullbordades berodde närmast på den tillfälliga omständigheten att målsäganden inte hade mer än 23 kr i sin ägo vid tillfället." 

Mannen döms även för ringa stöld och stöld och brott mot lagen om förbud mot knivar och andra farliga föremål. I början av juli 2018 stal mannen en vinkelslip och en batteriladdare från en byggarbetsplats i Luleå. Ett vittne har uppgett att denne sett 56-åringen som tagit sig in i en container på byggarbetsplatsen och kommit ut med en vinkelslip. Vittnet kontaktade polisen som senare kunde gripa 56-åringen. 

Tingsrätten dömer mannen till fängelse i ett år och han ska även utvisas och förbjuds att återvända till Sverige inom fem år. Han ska även betala ett skadestånd på 15 000 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!