Drastiskt minskad handel oroar handlarna

Nedgången i handeln kom plötsligt för handlarna i Luleå. Nu oroar de sig för framtiden.

"Jag är orolig. Absolut. Får vi inte stöd så går det här åt pipan. Vi lever på våra kunder som kommer och handlar", säger Tobias Jönsson, delägare Hägglunds.

"Jag är orolig. Absolut. Får vi inte stöd så går det här åt pipan. Vi lever på våra kunder som kommer och handlar", säger Tobias Jönsson, delägare Hägglunds.

Foto: Reino Jillker

Luleå kommun2020-03-23 05:00

Det är tomt på kunder i butikerna i Luleå centrum. Endast några få besöker affärerna för att köpa något. För butiksägarna kom nedgången plötsligt, om än inte oväntat.

– Affärerna går uselt. Det är jobbigt. Jag har haft tre kunder den här veckan och nu är det torsdag förmiddag, säger Maria Stenberg, ägare till Ia damunderkläder.

Inne i sportbutiken Hägglunds är det nästan helt tomt på kunder.

– Förra torsdagen såg vi att försäljningen dippade ordentligt. Försäljningen har gått ner och vi ligger på ungefär en tredjedel av normal försäljning. Mars månad är, efter julhandeln, den viktigaste månaden för oss, säger Tobias Jönsson som är en av delägarna.

Inne hos hårfriseringen Rootz beautylounge sitter en kund. För tre veckor sedan öppnade man salongen och i måndags märkte man av nedgången.

– Jag tror att en del är rädda för att bli smittade, några är rädda för att smitta andra och så är några rädda för den ekonomiska delen, säger Hanna Humla, delägare och salongsansvarig.

Orsaken till nedgången tros inte bara vara rädslan för att smittas av coronaviruset utan även oron för den ekonomiska nedgången i samhället. 

– Någonstans är man säkert orolig för hur ens ekonomi ska bli. Vad som kommer att hända och då är det våra sällanköpsvaror som man stryker först från inköpslistan, säger Tobias Jönsson.

Kraftigt minskad försäljning gör att handlarna måste agera för att minska kostnaderna.

– Eftersom det är lite kunder så behöver jag inte ha lika mycket personal i butiken. Från och med måndag gör vi neddragningar på personal  så att de inte har lika mycket arbetstid som tidigare, säger Tobias Jönsson.

Gynnas du något av det åtgärder som regeringen och Riksbanken beslutat om för att hjälpa företagare i krisen?

– Jag hoppas det, men jag vet inte av vad och hur vi kan ta del av det. Vi pratar med banken och med andra om vad vi kan hitta på, men det stora är att minska personalkostnaderna. Sedan kan vi skjuta på leveranser för att förbättra likviditeten, säger Tobias Jönsson.

– Det är klart att jag är orolig, men jag tillhör inte den grupp som hamstrar toapapper. Jag är mer orolig för de ekonomiska konsekvenser som kan bli av det här, säger Hanna Humla.

För butikerna är hyran och personalen de två stora kostnadsposterna.

– Tack och lov är jag själv i dag. Det är min räddning. Jag tror andra har det tuffare, säger Maria Stenberg, Ia damunderkläder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!