Efter kritiken – chefen lämnar sitt uppdrag

Anders Persson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, har sagt upp sig.

Anders Persson väljer att säga upp sig efter kritiken mot hans ledarstil. Han kommer att stå till Luleå kommuns förfogande under den sex månader långa uppsägningstiden.

Anders Persson väljer att säga upp sig efter kritiken mot hans ledarstil. Han kommer att stå till Luleå kommuns förfogande under den sex månader långa uppsägningstiden.

Foto: Norrbottens-Kuriren

Luleå kommun2019-10-09 10:28

Han har sex månaders uppsägningstid och kommer att stå till Luleå kommuns förfogande under uppsägningstiden. Organisatoriskt placeras han under kommunstaben, direkt under tf kommundirektör.

– Jag har haft samtal med Anders och tagit emot hans synpunkter. Vad samtalet handlade om stannar mellan oss. Anders har valt att säga upp sig, och det har jag full respekt för. Det var på hans initiativ, vi skiljs på god fot och jag önskar honom lycka till. Anders finns tillgänglig för kommunen under uppsägningstiden, han är placerad i kommunstaben, säger Anna Lindh Wikblad, tf kommundirektör. 

Norrbottens Media har skrivit om konflikterna på den nyskapade förvaltningen. Persson har kritiserats för att ha bristande ledarskap och orsakat dålig arbetsmiljö. Kommunhälsan är inkopplad.

Anders Persson började som chef för den nyskapade förvaltningen i oktober 2018.

– Jag hade högt ställda förväntningar att få arbeta i en kommun som rankas mycket högt när det gäller dessa frågor. Dessutom där medborgarnas nöjdhet med verksamheterna ligger i topp i landet. Tyvärr innebär kommunens ekonomiska förutsättningar att fokus måste ligga på effektiviseringar och besparingar kommande år. Jag vill jobba med utveckling, inte med administration och besparingar. Därför väljer jag att kliva av samtidigt som jag måste värna min personliga situation, säger Anders Persson.

Patrik Bylin, chef för räddningstjänsten, går in som tillförordnad förvaltningschef. Mikael Andersson blir tf förvaltningschef för räddningstjänsten och räddningschef.

– Arbetsmiljön är jätteviktig för att nämnden ska kunna fatta sina beslut och jobba med utvecklingsarbete. Vi har haft lite olika syn i en del frågor. Nämnden delar inte Anders uppfattning om att det mest handlar om effektiviseringar utan tycker att det finns ett väldigt stort uppdrag i att driva utvecklingsfrågor. Bland annat mot att alla barn och unga i Luleå ska ha rätt till en bra fritid, samt hur Luleå ska arbeta för att unga kvinnor ska trivas, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Emmeli Nybom (S).

Kommunen tog tidigt in ett stöd för att du och Anders Persson skulle kunna samarbeta?

– Jag upplevde att vi hade svårt att hitta våra respektive roller. För mig som politiker är det viktigt att jag har full styrning och insyn i det som är relevant. Men det arbetet blev framgångsrikt. Vi hittade ett samarbete som fungerade, säger Nybom.

Räddningschef Patrik Bylin kliver in som tillförordnad chef på kultur- och fritidsförvaltningen.
Räddningschef Patrik Bylin kliver in som tillförordnad chef på kultur- och fritidsförvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!