Intensiv jakt på gärningsmän efter väpnat rån

Polisens jakt på gärningsmännen efter det brutala rånet i Luleå i helgen fortsätter. "Målsägaren har blivit utsatt för hot med ett pistolliknande föremål", säger Inge Barsk.

Ett väpnat rån och ett ofredande utreds av polisen efter två dramatiska händelser på lördagskvällen vid Bergnäsbron.

Ett väpnat rån och ett ofredande utreds av polisen efter två dramatiska händelser på lördagskvällen vid Bergnäsbron.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Luleå kommun2019-11-25 19:30

Det var i lördags som ett par som promenerade efter en gångstig i anslutning till Bergnäsbron hotades och bestals på värdesaker av två män som riktat ett handeldvapen mot dem.

Klockan var nio på kvällen, och det här blev inledningen på ett par mycket turbulenta timmar för polisen i Luleå. 

En och en halv timme senare utsattes en kvinna av okända gärningsmän vid det andra brofästet. På kvällen jobbade ett stort antal poliser och hundförare med rånarjakten.

Inge Barsk, kriminalkommissarie vid polisen i Luleå, leder jakten på gärningsmännen som på måndagen fortfarande var på fri fot.

– Den första händelsen får man betrakta som ett fullbordat rån. Det är en målsägare som har blivit utsatt för en form av hot med ett pistolliknande föremål, säger Inge Barsk till Norrbottens Media.

Paret angreps efter gångstigen nedanför Hälsans hus, i närheten av residenset. Enligt Inge Barsk är det mannen i paret som är "huvudoffer". Han vill inte uppge vad de misstänkta gärningsmännen, som ska vara två till antalet, fick med sig i byte.

Har det förekommit något våld?

– Nej, inte mer än att han har blivit hotad. 

Enligt Inge Barsk har utredare under måndagen bland annat gjort en del "efterkontroller". Men precis än så är han inte. 

– Sedan har vi tagit lite föremål för teknisk undersökning. 

Finns det någon som är misstänkt?

– Det har vi inte i nuläget.

Inge Barsk konstaterar sedan att årstiden och väderläget i Luleå till viss del sinkar utredningen. Något direkt signalement på gärningsmännen har polisen inte i dag. 

– Du vet ju hur det ser ut 21-tiden. Det är becksvart. Det är svårt att skilja åt detaljerna, säger Inge Barsk.

Den andra händelsen, vid det södra brofästet av Bergnäsbron, omrubricerades på måndagen från försök till rån till ofredande.

–  Hon påstår sig ha blivit antastad, att de har slitit henne i kläderna och hon har stretat emot. Om man tittar objektivt vad som har hänt, så handlar det om ett ofredande. Jag gör den bedömningen i alla fall. Inget hot eller våld har förekommit, och man har inte krävt någonting eller eftersökt egendom.

Men givetvis handlade det om en obehaglig händelse, konstaterar Inge Barsk. Ett brott som polisen tar på största allvar.

– Det var sent på kvällen, mörkt och en ensam kvinna. Men det är bara de som angrep henne som kan säga i vilka syften man gjorde det här.

Inge Barsk, kriminalkommissarie vid polisen, leder utredningen efter det väpnade rånet och attacken mot en kvinna som på måndagen rubricerades som ofredande.
Inge Barsk, kriminalkommissarie vid polisen, leder utredningen efter det väpnade rånet och attacken mot en kvinna som på måndagen rubricerades som ofredande.
Karta: Bergnäsbron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!