Luleå nobbar bidrag till stor konferens

Det blir ingen gratismiddag för Sveriges offentliga inköpare (SOI) om de vill hålla sin stora årskonferens i Luleå till våren.

Förvånande att bidraget inte gick igenom, ansåg Lenita Ericson.

Förvånande att bidraget inte gick igenom, ansåg Lenita Ericson.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-11-04 17:17

Förslaget från samhällsutvecklingskontoret om att avsätta 105 000 kronor i värdskapsbidrag avslogs av kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen, trots att Socialdemokraterna stödde förslaget.

– Förvånande. Bidraget följer våra riktlinjer i sådana här frågor och de är gemensamt beslutade av alla partier. Händer det fler gånger måste vi se över riktlinjerna, sade kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Enligt reglementet kan Luleå avsätta en middagspeng för 150 kronor per person om konferensen lockar 500 eller fler deltagare. SOI:s årskonferens den 1-3 april 2020 väntas dra 700 till 900 personer.

Moderaterna, Centern och Vänsterpartiet yrkade dock avslag, vilket gav majoritet.

– Vår linje har länge varit att det inte är kommunens uppgift att finansiera externa konferenser, sade Anders Josefsson (M).

– Det är inte rimligt att avsätta så mycket pengar med tanke på de effektiviseringar vi genomför i andra verksamheter, sade Carola Lidén (C).

– Vi har sagt att vi vill vara mer restriktiva med den här typen av representation, bland annat där det ingår öl eller vin till maten. Vidare kostar konferensen 5000 i deltagaravgift och då tycker vi att kostnaden för middagen ska ha mindre betydelse, sade Nina Berggård (V).

Besöksnäringen har ökat stort i Luleå och sprängde under 2018 miljardvallen omsättningsmässigt. Lenita Ericson vill inte spekulera i om Luleå nu kan mista konferensen.

– Svårt för mig att bedöma. Men jag kan tycka att det skickar tråkiga signaler.

Nina Berggård (V) röstade för avslag.
Nina Berggård (V) röstade för avslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!