Önskar fler svar om Mikael Lekfalks avtal

Fanns det fler skäl till att Mikael Lekfalk fick lämna sin post? Den frågan väcktes av oppositionen under måndagens möte.

Från vänster Samuel Ek (KD), Thomas Söderström (L) och Carola Lidén (C) finner det märkligt att kommunalrådet var ovetandes om konsultavtalet.

Från vänster Samuel Ek (KD), Thomas Söderström (L) och Carola Lidén (C) finner det märkligt att kommunalrådet var ovetandes om konsultavtalet.

Foto: Linda Kask

Luleå kommun2019-10-07 18:42

Paulina Koskenniemi, gruppledare för Miljöpartiet i kommunfullmäktige, konstaterade att mötet som hölls på måndagen lämnade en del i övrigt att önska. Hon hade, liksom flera av de andra politikerna som närvarade, helst sett att Mikael Lekfalk hade funnits på plats för att besvara frågorna. 

– Allt har gått så väldigt snabbt. Jag tycker det är tråkigt att Mikael inte var med. Nu spekuleras det i om det fanns fler anledningar till att han fick gå. Men när frågan ställdes nu på mötet då var svaret att diskussionen med Lekfalk hade förts bakom stängda dörrar. 

Erland Nilsson, Landsbygdspartiets gruppledare, menade att stormen kring kommundirektörens konsultavtal helt klart har skadat förtroende även för politiken. 

– Det som har hänt är politikernas ansvar i slutänden. Sådant här kan undvikas om den politiska ledningen lät medborgarna få veta mer om vad som händer. 

Thomas Söderström, gruppledare för Liberalerna, hade svårt att fullt ut köpa kommunalråd Niklas Nordströms förklaring om att han ska ha saknat insyn i Mikael Lekfalks avtal med den aktuella konsultfirman. 

  – De har haft avstämning en gång i veckan, men under 1,5 års tid så har det här alltså inte kommit på tal. Jag vet inte hur jag ska se på det, riktigt. 

Per Göransson, gruppledare för Sverigedemokraterna, ställde under eftermiddagens kommunstyrelsesammanträde, frågan om det fanns något "mer smolk i bägaren" som kommunledningen inte hade informerat om. 

– Niklas Nordström svarade: "Det kan jag inte garantera", berättade Göransson efteråt. 

– Så har jag inte sagt. Det är en hypotetisk fråga som är omöjlig att svara på, sade Niklas Nordström.

Vänsterpartiets gruppledare Bertil Bartholdsson välkomnade att den nu tillförordnade kommundirektören Anna Lindh Wikblad ska ta fram underlag för att, som han beskriver "täppa till de luckor som finns i systemet" och se över kommunens rutiner och policy. 

Centerpartiets gruppledare Carola Lidén anser att kommunens nuvarande delegationsordning måste ses över.

 – Den ordning vi har i dag gör det möjligt för exempelvis en kommundirektör att ta egna beslut gällande summor på 570 000-580 000 och göra direktupphandlingar. Kanske är det dags att vi ser över det här. 

Även Carola Lidén var tveksam till Niklas Nordströms information om att kommundirektörens konsultavtal ska ha varit okänt för honom.

 – Jag hör vad han säger. Men ytterst är det kommunstyrelsen och kommunstyrelsens ordförande som är ansvariga.

Paulina Koskenniemi (MP) undrade om det fanns fler skäl till att kommundirektören sparkades.
Paulina Koskenniemi (MP) undrade om det fanns fler skäl till att kommundirektören sparkades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!