Partier ovetande om Austinresor

Varken Vänsterpartiet eller Centerpartiet har haft kännedom om de två resor som planerats till Austin i november och mars.

Nina Berggård, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott för Vänstern.

Nina Berggård, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott för Vänstern.

Foto: Pär Bäckström/frilans

Luleå kommun2019-11-30 05:00

– Ett problem under lång tid. Vi har efterlyst information men det har varit mycket knapphändigt, säger Carola Lidén (C), gruppledare.

Resorna har beslutats i styrgruppen för internationell samverkan men delegationsbeslut har inte redovisats i kommunstyrelsen, enligt de dokument kommunen redovisat.

– Vi har inte fått någon information. Det här är ju dyra utsvävningar. Vill man vara konspiratorisk så kan man ju undra om styrgruppen används för att dölja någonting, säger Nina Berggård (V), ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) säger att man ska göra en översyn av informationsflödet.

– Vi måste titta på hur hanteringen skötts och säkerställa att det går rätt till framöver. Vi vet att vi haft ett problem under 1,5 års tid med att delegationsbeslut inte redovisats för kommunstyrelsen. Men i vilken omfattning det skett vet vi inte säkert.

Att styrgruppen skulle användas för att minska insynen avfärdar Ericson helt.

– Finns inget sådant syfte alls. Den har varit igång under kort tid och jag har inte varit på alla möten. Men det som varit bra är bland annat att vi kunnat samordna resurser kring vänortssamarbete och det övriga internationella utbytet riktat mot tillväxt, samarbete och utbyte av kunskap.

Anders Josefsson (M) anser inte att han haft någon uppgift att informera övriga oppositionspartier om arbetet i styrgruppen.

– Det ligger inte i min roll att avrapportera till andra partier, säger Josefsson.

Carola Lidén, gruppledare för Centerpartiet.
Carola Lidén, gruppledare för Centerpartiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!