Som Norrbottens Media avslöjade på onsdagen sade Luleå Tekniska Universitet upp sitt avtal med Securitas med omedelbar verkan den 7 maj i år.
Beslutet motiverades genom att peka på en rad påstådda brott mot avtalet, bland annat att personalen som skulle utföra uppdraget var outbildad. Men även att avtalade resurser saknades för uppdraget.
Nu kommer svaret från bevakningsföretaget.
– Vi håller inte alls med LTU om situationen, utan vi menar att vi har haft korrekt bemanning. Från vår sida är det så att vi vill ha en dialog med kunden, men den dialogen har strandat efter att avtalet sades upp, säger Jens Granath.
Granath hävdar att Securitas har sökt ansvariga på universitetet för en dialog under sommaren, men utan framgång.
– Det har resulterat i att vi har vidtagit den väldigt ovanliga åtgärden att vi har stämt LTU för avtalsbrott.
Enligt honom namngavs tre hundekipage. När uppdraget startade hade en nyutbildad person anställts till gruppen och fler var på gång.
– De hundförare som vi initialt hade anmält hade fått andra arbetsuppgifter.
Jens Granath hänvisar återigen till den enligt honom bristfälliga dialogen från LTU:s sida.
– Vi menar att de inte har påpekat om så allvarliga brister och framför allt inte gett oss möjlighet att rätta till det. Utan dom har bara hävt avtalet.
Enligt en rad källor ska Securitas ha försökt tysta ner skandalen som avslöjades tidigare i veckan, där gripna hängdes ut med bilder och kränkande kommentarer i ett diskussionsforum, genom att tvinga en person att lämna sitt arbete.
Hur kommenterar du det?
– När det här kom till vår kännedom, och i samband med vår utredning, lämnade den chef som hade varit inblandad i den här gruppen sitt arbete. Det handlade inte om att tysta ner, utan vi var tvungen att agera. Det här var en oacceptabel hantering.
Hur ser du på att många vi har varit i kontakt med vittnar om en fasansfull arbetsmiljö, med mobbning och förfördelning?
– Det inte någon beskrivning som jag känner igen. Däremot så har den här incidenten påverkat en arbetsgrupp och vi har haft en del psykosociala arbetsmiljöproblem. Det är därför vi genomför en arbetsmiljöutredning.
Mikael Öqvist, universitetsdirektör vid LTU:
– Vi står fast vid det vi har uttalat oss om. Sedan om vår motpart har en annan åsikt, att vår bedömning ligger på felaktig grund, då får de ta det vidare.