Han har tidigare under morgonen nåtts av nyheten att krislägesavtalet för vårdpersonal i Stockholm inte har aktiverats trots coronakrisen. Ett tillägg i avtalet som skulle ha gett betydligt högre lön.
– Det är otroligt, säger det förra kommunalrådet ilsket.
Vårdpersonal generellt och de som arbetar inom omsorgen har i dag alldeles för dåligt betalt, anser han.
– Det är bedrövligt. Ett så viktigt och tungt jobb.
Kjell Mickelsson, 79, säger att han inte kan förstå hur majoriteten av svenskarna, som är i yrkesverksamma åldrar, tänker i dag.
– Förr eller senare blir vi ju gamla. Det skulle kännas mycket tryggare om vi hade ännu mer folk i vården, för de behövs.
Som gammal socialdemokrat: Tycker du att ditt parti har gjort nog?
– Nej, de har inte gjort nog. Tittar man i spåren av den här allvarliga coronakrisen så ser man direkt effekterna av all denna jävla privatisering, där delar av skattekollektivet har gjorts till marknad för kapitalisterna. Och där har Socialdemokraterna, mitt parti, varit med.
Men du som högt uppsatt politiker medverkade väl till de här besluten?
– Inte i några konkreta beslut. Men däremot indirekt, som partimedlem, var man ju med för det är ju majoritetsbeslut på kongressen som gäller.
Nedrustningen av samhället, initierad av Socialdemokraterna, började i mitten av 1990-talet, menar Mickelsson.
– Det började med att man släppte till friskolorna en gång. Det var ju under Göran Perssons regeringstid. Sedan har man gått med hela tiden att öppna upp.
Nu visar sig effekterna, menar han.
– Det finns inga mediciner lagrade på apoteken. Det är "just-in-time-tiden" sedan man privatiserade. Man har skrotat alla jävla beredskapslager och levt i den här marknadstron att "just-in-time" och den fria marknaden löser alla bekymmer. Nu sitter vi där.
I dag är han rädd att det är för sent att backa.
– Ta bara det här med utförsäljningen av sjukvården. Vilket helvete, rent praktiskt. Nu ser du hur man i Stockholm kallar in privatsjukvården för att jobba i den offentliga sidan. Äh, fy fan. Det är riktigt hemskt när man ser effekterna av det vi har tillåtit ske, säger Kjell Mickelsson.
Han hoppas att förnuftet segrar och att samhället omorganiseras när krisen är över.
– Att man ser till att skattekollektivet och samhället alltid är beredd klara när det värsta uppstår.