Ny räls ovanpå rälsen
Han har jobbat på projektet i flera år och möjligen blir det en fabrik i Luleå av Anders Sundgrens idé med att lägga räls ovanpå rälsen.– Det blir billigare och är bättre för miljön än att byta till vanlig räls.
ISTÄLLET FÖR NY RÄLS. Ett lager av borstål snäpps fast ovanpå vanlig räls. Så fungerar lösningen.
Foto: Eija Dunder
Anders Sundgren var med och startade Accra Teknik i Piteå som tillverkar trafiksäkra bildelar och har en tillverkning enligt modellen rullformning. Hans lösning för förnyad järnvägsräls har kopplingar till arbetet i Accra. Inom företaget Rerail jobbar Anders Sundgren och sonen Magnus med räls av borstål. - Det tål hårt slitage. När rälsen är sliten behöver den bytas ut och det traditionella materialet för att tillverka räls är kolstål. Det är sprödare och riskerar att spricka beroende på att det är är mycket kol i materialet. Mitt mål är att få till en tillverkning på min idé. Det har inte hänt mycket i utvecklingen av räls. Alla säger att det förr eller senare måste till en tillverkning av det här slaget, säger Anders Sundgren. Företaget Duroc, som skulle köpa Inexa Profil i Luleå och ha tillverkning där, presenterade en lösning där ett pulver med hjälp av laser läggs ovanpå vanlig räls. Det blir en tålig yta. Anders Sundgren säger att hans lösning blir betydligt billigare. Även här handlar det altlså om att slippa byta ut gammal räls. Anders Sundgren snäppar fast ett C-formad lager med borstål ovanpå gamla rälsen. Han visar en film för Kuriren från hur samarbetspartnern Berglunds Rosfria i Boden pressar borstålsräls på plats. En annan samarbetspartner är Luleå universitet, som står för forskningen, och Anders Sundgrens företag har fått uppbackning från statliga Vinnova för att komma vidare. Tyngre än malmtågen
Hos SSAB finns järnväg mellan masugnen och stålverket. På åtta meter av sträckan har borstålsräls snäppats fast ovanpå vanliga rälsen. - SSAB fraktar med ett axeltryck på 50 ton, och det går bra. På Malmbanan har man axeltryck på 30 ton per axel, berättar Anders Sundgren. Sedan Inexa Profil gått i graven finns ingen rälstillverkning i Sverige. Det kommer att ta flera år ytterligare innan Anders Sundgren är framme och vanlig fabrikstillverkning kan bli av. Men det är fullt möjligt, anser han. - Det som talar för är lägre kostnad och säkerheten, i och med att rälsen inte spricker. Dessutom släpps mindre mängd koldioxid ut genom att man inte behöver tillverka lika mycket stål.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!