Överklagan skickades in till förvaltningsrätten på fredagen av Centerpartiets, Liberalernas, Sjukvårdspartiets och Kristdemokraternas ledamöter i barn- och utbildningsnämnden (bun).
Överklagan gäller det beslut som togs i april av bun och som innebär nedläggning av Vitåskolan, Kyrkbyskolan, Borgmästarskolan, Jämtögårdens förskola, Ängesbyns förskola och Karlsviks förskola. Överklagan gäller även beslutet om policy för effektiviseringar inom barn- och utbildningsförvaltningen.
Partierna anser att beslutet strider mot kommunallagen, där det slås fast att fullmäktige ska besluta i ärenden av principiell beskaffenhet.
Läs mer: Skolbeslutet formellt överklagat
I överklagan finns även ett yrkande om inhibition, det vill säga att beslutet inte får verkställas innan förvaltningsrätten dömt.
– Eftersom besluten påverkar barnfamiljers förutsättningar för att bo på landsbygden påverkas också kommunens bostadssituation, tillväxt, och förutsättningarna för gröna näringar och turistnäringar. Det är en fråga om fördelningen av resurser mellan stad och landsbygd, säger Arne Nykänen (C).
– Vi hoppas på omtag i frågan, med diskussion och beslut i kommunfullmäktige. Vi fortsätter att jobba för en sund skolpolitik i Luleå kommun med skolor nära hemmen och levande byar och stadsdelar, säger Sara Önneby Nordström (KD).
Läs mer: Överklagar och planerar folkomröstning
Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, konstaterar att överklagandet var väntat.
– Diskussionerna har ju pågått ett längre tag. Det känns bra att rätten nu får pröva det här. Vi hävdar dock fortfarande att vi tagit det i rätt instans, säger hon.
Engelmark fortsätter:
– I samband med beskedet om inhibition får vi även ett besked om vi ska börja verkställa beslutet eller inte. Vi kommer givetvis inte att göra någonting om rätten anser att vi ska vänta.
Hon beklagar dock att processen riskerar att försenas.
– Följden blir att Luleå får sämre ekonomiska förutsättningar och att det blir en längre tid av oro hos personal, elever och föräldrar. Vi hade önskat att vi kunde verkställa beslutet så snart som möjligt för att få ro och för att kunna gå vidare, säger Emma Engelmark.
Beslutet väntas överklagas av fler parter. Såväl nätverket Hela kommunen ska leva och lära samt den proteströrelse som organiserat sig i Råne och Vitå älvdalar har aviserat att man tänker överklaga.
Tiden för överklagan går ut på tisdagen.