I Luleå är ryktesspridningen just nu intensiv om mannen i den röda bilen, en förmodad blottare som ofredat och inlett kontaktförsök med unga flickor.

Det handlar om minst fyra incidenter mellan den 3 och 19 september, i Örnäset, Bergviken, Notviken och, nu på torsdagen, i Bergnäset.

Mer eller mindre trovärdiga uppgifter om detta går från mun till mun och på sociala medier. Tonen är uppskruvad, ryktena många och oron stor.

– Jag har full förståelse, detta är föräldrars största fasa. Men när vi får samtal om att vi måste rycka ut för att man sett en röd bil vid en skola, då gränsar det till hysteri, säger Karin Markaberg och tillägger:

– Men att skolor och föräldrar uppmanar till försiktighet är det inget vi inom polisen kan ha någon synpunkt på.

Hon har precis övertagit ansvaret för förundersökningen och berättar att polisen får in massor av tips som ska kontrolleras, både "konkreta" och mer fantasifulla. Polisen har också en rad människor att höra i utredningen, både barn och vuxna.

– När det gäller barnen så är det inga förhör man klarar av på 15 minuter på telefon, säger Karin Markaberg.

Den stora ryktesfloran försvårar förhören.

– Vi vill ju att de är så opåverkade som möjligt när de berättar. Så att de berättar det som faktiskt hände och inte det man hört talas om på skolan, säger hon.

Förhören med barnen utförs av särskild personal men då de är få och deras arbetsbörda stor har arbetet precis inletts. Enligt den plan polisen fastlade på fredagen tror Karin Markaberg att förhören ska vara avklarade inom två veckor.

För övrigt kan hon berätta följande om utredningen:

  • Polisen kopplar än så länge ihop de fyra händelserna.
  • Minst en av incidenterna ses som ett brott.
  • Polisen har ingen skäligen misstänkt men en rad tips om vem mannen är.
  • Polisen har inget registreringsnummer på den röda bilen – "vi har flera olika nummer", säger Markaberg.

På torsdag eftermiddag tog en man i en röd bil kontakt med en ung flicka på Bergnäset. Hon kom cyklande när han hejdade henne och erbjöd en biltur. Flickan nekade och cyklade hem.

Hon är elev på Mandaskolan (F-6) och hennes föräldrar kontaktade skolan och enligt skolans rektor Johan Eriksson har de gjort en polisanmälan.

– Och vi har informerat vår personal samt elever och föräldrar om detta och jag manar till försiktighet och extra uppmärksamhet, säger han.

Polisen uppger dock att anmälan upprättats som ett tips förundersökningen.

– Vi arbetar systematiskt med alla tips, säger Karin Markaberg som gärna vill dämpa oron.

– Luleå är en trygg plats. Och den fule gubben är den mest ovanlige förövaren i såna här fall. Det vanliga är att det är en bekant till barnet, säger Karin Markaberg.