Det var en av de svartvita frågor som ställdes när en feministisk afton hölls på den internationella kvinnodagen, och där en rad andra frågor fyllde rummet i Ebeneser.

För omkring 100 år sedan, då pågick första världskriget, och kvinnor i Sverige hade inte rösträtt.

Genusforskaren Josefin Rönnbäck anknöt till den samlande manifestation som genomfördes vid denna tid och där kvinnor agerade för fred. Uppslutningen var stor.

Historien upprepar sig, så har det visat sig under de år som gått, och igår manifesterade åter kvinnor på olika platser, med sammalydande budskap.

– Det sägs att det behövs hårdare tag för att få slut på krigen, och att det behövs mer vapen för att vi ska känna oss trygga, läste Josefin Rönnbäck ur den text kvinnor runt om samlats kring, och där orden jämlikhet, hållbarhet och nedrustning betonades.

Arrangemanget i Luleå på tisdagskvällen hade en lång rad organisationer som arrangörer.

Madde Lundberg sjön kampsånger och ställde frågan vad kvinnorna egentligen gjorde medan männen "skapade de här stora sakerna". De födde barn och medan männen var i kriget blev de våldtagna, var ett par av svaren, i sång framställda.

Anneli Danielsson, RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, anknöt till något hon fångat upp.

– Jag läste på Facebook att "säger du grattis idag så stryper jag dig". Jag vill inte att någon säger grattis, jag blir förbannad. Idag ser vi ett Sverige där det blåser extrema högervindar, de vill att vi ska glömma att vi alla är lika mycket värda, sade hon.