51-åring friad från våldtäktsanklagelser

Den man från Boden som åtalades för flera fall av våldtäkt och ett fall av misshandel mot en kvinna friades på samtliga punkter.

51-åringen, som satt frihetsberövad i drygt två månader, friades på samtliga åtalspunkter.

51-åringen, som satt frihetsberövad i drygt två månader, friades på samtliga åtalspunkter.

Foto: David Carr/Arkivbild

Bodens kommun2019-11-22 16:20

Mannen greps den 27 augusti, efter att polis hade kallats till hans bostad i Boden. Orsaken var uppgifter om bråk. Enligt uppgift från en av poliserna som kom till platsen ska mannen ha medgett att han slagit kvinnan på armarna, tagit tag i hennes armar och rivit i hennes hår. Polismannen beskrev enligt åtalet kvinnan som "jätterädd" när hon påträffades, hon ska ha hyperventilerat och berättat att hon hade blivit slagen. Kvinnan har också berättat i det första polisförhöret att mannen hade "boxat henne". I senare polisförhör har kvinnan istället lämnat en berättelse som stämmer överens med 51-åringens. 

Tingsrätten skriver i sin dom: "Även om mycket talar för att kvinnan har ändrat sig och anpassat sig till mannens version på grund av press från honom eller andra har uppgifter i förundersökningen ett generellt lägre bevisvärde, men framförallt stämmer inte uppgifterna i polisförhöret med de skador som har påträffats vid läkarundersökningen dagen efter". Rätten konstaterar också att de uppgifter om våld som kvinnan har lämnat till poliserna på plats inte får något särskilt stöd av den övriga utredningen.

51-åringen var också åtalad för tre fall av våldtäkt, men friades helt från dessa anklagelser. Tingsrättens redogörelse för bedömningen är sekretessbelagd, för att skydda kvinnans identitet. 51-åringen har medgett att han har utfört de sexuella handlingar som åklagaren tog upp, men att kvinnan har gått med på dem frivilligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!