Basisten från Skinnskatteberg i Västmanland flyttade till Luleå i början av 90-talet. Han är anställd som byggnadsingenjör och projekteringsledare på MAF:s arkitektkontor.

– Jag började ganska sent, säger Jakobsson och berättar att han spelade litegrann i grundskolan men att det var först senare som han kom igång ordentligt med musiken.

– Vi var ett gäng på jobbet som startade ett band – Ekorrarna.

Artikelbild

| Jonas Jakobsson är årets bluesperson, här på scen tillsammans med Björn Sjö som utsågs till samma titel 2006

Sedan dess har en spelat i en rad olika konstellationer. Både blues med till exempel Lindvalls Lads och David Morin Trio och i countrybandet Swinging Doors. Han har varit aktiv i föreningen sedan starten.

Det är historia som skrivs i bluestältet denna sommarkväll. Det är nämligen första gången som utmärkelsen går till en basist. Det är kommunalrådet Lenita Ericson och ordförande Susanne Gabrielsson som delar ut priset.

– Alltid lika taktfull, alltid lika cool under kepsen och varm i hjärtat, lyder en del av motiveringen som hon läser upp.

– En riktig eldsjäl, säger Susanne Gabrielsson, ordförande i föreningen.

– Han är en generös människa, och väldigt seriös när det kommer till musik, en duktig kille, säger vännen Björn Hedman, mångårig medlem och tidigare ordförande i Svartöstans Blues.

– Han har varit med hela vägen och har alltid funnits med i bakgrunden.

Men nu hamnar bassisten Jonas Jakobsson längst fram i rampljuset. En måhända ovanlig placering för en bassist. Men Jonas Jakobsson är en sån som har varit lite överallt. Både Sverige och Austin Texas.

– Jag har ju själv börjat spela lite bas, säger Hedman som annars mest sköter ljud och ljus.

– Då har jag fått hjälp av Jonas. Han visar lite grejer och är en duktig pedagog.